Na wierzchu ułożyć kulki ptysiowe z niespodzianką w środku, czyli wisienką i posypać suto wiórkami czekolady . W ostateczności można zrobić tort tylko ze śmietaną.
Po dłuższej przerwie z blogowaniu proponuje Wam to rewelacyjne ciasto u mnie specjalnie na dzień babci. Po prostu nie mogłam sobie pozwolić aby ten przepis przepadł w czeluściach mojej półki z przepisami.
Od dzisiaj to ciasto dla mnie będzie 3 x NAJ w samych superlatywach: - Najlepsze ciasto czekoladowe jakie dotychczas robiłam - Najszybsze do wykonania - Najprostsze – już prościej nie można
Biszkopt z jablkami to jedno z moich ulubionych ciast z dwoch powodow-jest absolutnie delikatne jak puszek,po drugie robi sie je bardzo szybko,no i w domu pachnie jablkami-to tez wazne.
Brownie powinno być wilgotne, gliniaste, bardzo czekoladowe i bardzo, bardzo słodkie. Przynajmniej to klasyczne, bo powstało oczywiście mnóstwo wariacji na jego temat, łącznie z wersjami „totally light”. Charakterystyczne dla klasycznego brownie jest również tworząca się na wierzchu skorupka. Uwielbiam ją.
Szarlotka jest tak krucha że aż sypka, a do tego zachwyca grubą warstwą jabłek. Najważniejsze w tej szarlotce jest użycie odpowiedniej odmiany jabłek!!! Muszą być to odmiany szarlotkowe jak : w UK: Cox, Russet, Golden Delicious a w Polsce szara reneta czy koksa. Jabłka muszą być z tych szarlotkowych -twardych odmian, żeby w czasie pieczenia nie rozpadły się, ale zachowały ładny kształt.
To ciasto o mocnym aromacie cytryn jest niezwykle delikatne, ma wręcz kremową konsystencję (lekko zbliżoną do sernika, a może nawet brownie). Naprawdę wyjątkowe, prezentujące się przy tym niezwykle elegancko w swojej prostocie.
Styropian, to taka lżejsza, delikatniejsza alternatywa, dla klasycznego sernika. Kruche chrupiące, ciasto, przełożone warstwą, rozpływającej się w ustach śmietankowej masy, z dodatkiem kokosu.
Uważam, że warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów, na dobry spód do pizzy, zawsze udające się bułeczki czy na kruche ciasto właśnie. To robi się naprawdę błyskawicznie, jest przy tym niezwykle delikatne i … kruche właśnie, bo to podstawa przecież.
Dziś będzie słodko, bo czasami trzeba sobie osłodzić dzień. Może taki przepis powinnam zamieścić w poniedziałek, bo któż by nie chciał osłodzić sobie właśnie tego pierwszego dnia tygodnia, chyba przez większość z nas najbardziej nielubianego.