Bakewell cake z malinami
Pyszne i delikatne migdałowe ciasto z moimi ulubionymi malinami, tak najkrócej mogę opisać moją dzisiejszą propozycję. Ten przepis warto mieć w zanadrzu, bo to świetny sposób, by szybko i łatwo przygotować całkiem wykwintny deser. W ciastach z migdałami często tworzy się marcepanowy środek, który jest chyba w nich najlepszy;) Tak jest również w tym przypadku. Maliny, które zmieniają się w pyszną, lekko kwaskowatą warstwę, idealnie pasują do reszty ciasta i równoważą jego smak. Spróbujcie, bo jest naprawdę dobre (i znika błyskawicznie)!
Bakewell cake z malinami
- 140g miękkiego masła
- 140g cukru pudru (lub drobnego cukru)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 140g zwykłej mąki
- 140g mielonych migdałów
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g malin
- 2 łyżki migdałów w słupkach lub płatkach
- cukier puder do posypania
1. Masło utrzeć z cukrem, a następnie z jajkami.
2. Dodać esencję migdałową i zmiksować.
3. W drugiej misce wymieszać mąkę,
proszek do pieczenia i mielone migdały.
4. Połączyć suche i mokre składniki.
5. Okrągłą formę z wyjmowanym dnem
o średnicy 20 cm wysmarować masłem.
6. Przełożyć do niej połowę ciasta i wyrównać.
7. Równomiernie rozłożyć maliny.
8. Przykryć je resztą ciasta i wyrównać wierzch.
9. Posypać migdałami.
10. Piec w temperaturze 180 st. C
przez 50 minut, aż będzie złote.
11. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Przepis (z moimi zmianami) stąd.
Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 410 kcal