Brownie czekoladowe Lynette (Gotowe na wszystko)
Ponieważ jestem już bliska ukończenia wszystkich ośmiu sezonów Gotowych na wszystko, będę Was teraz raczyć przepisami na potrawy, które zobaczyłam w serialu. Niesamowite jest to ile potraw przewinęło się przez ekran podczas wszystkich tych odcinków i muszę stwierdzić, że chyba jest to mój ulubiony serial pod względem kulinarnym. Nie tylko ze względu na Bree, która rzeczywiście prowadziła główny kuchenny wątek w tym serialu, ale też ze względu na inne bohaterki, których potrawy bardziej zapadły mi w pamięci. Dajmy na to wątek z Paulem i Susan – przez kilka odcinków siódmego sezonu przewinęło się co najmniej kilkanaście potraw/deserów, które Susan ugotowała i upiekła dla Paula. Wszystko skrzętnie notowałam, więc myślę, że niedługo powstanie tu całkiem niezła kolekcja przepisów „desperatek” J
Tymczasem przedstawiam przepis na brownie. Te które przygotowała Lynette dla Toma w akcie zemsty za zdradę. Swoją drogą ten serial pobija rekordy w przygotowywaniu zatrutego jedzenia – brownie ze środkiem przeczyszczającym, potrawy Susan z płynem chłodniczym, czy choćby tarta rabarbarowa ze środkami nasennymi Pani McClusky.
BROWNIE CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE – THERMOMIX
- Do naczynia miksującego włóż połamaną na kawałki czekoladę, oraz masło. Zmiksuj 60 stopni / 2 min / obr 2, a następnie ostudź roztopione masło i czekoladę.
- Do naczynia (do masła i czekolady) dodaj jajka, oraz szklankę cukru. Zmiksuj 1 min / obr. 3
- W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do masy w naczyniu i zmiksuj 30 s / obr. 4
- Wylej ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.
PRZYGOTOWANIE – TRADYCYJNE
- Do małego garnuszka wrzuć połamaną na kawałki czekoladę, oraz masło. Podgrzewaj na niewielkim ogniu mieszając do momentu, w którym czekolada i masło się roztopią, a następnie wystudź.
- W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Dodaj jajka i cukier do czekoladowej masy, zmiksuj dokładnie.
- Cały czas miksując wsypuj mąkę aż składniki się połączą.
- Wylej ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.