Ciasto Rafaello bez pieczenia
Przepis na to ciacho zalegał już u mnie od dawna, aż w końcu przyszedł czas by go wypróbować. No i przyznam, że jest godny polecenia.
Jeśli ktoś jest miłośnikiem popularnych pralinek, to ciasto na pewno przypadnie mu do gustu - krem jest bardzo zbliżony do tego ze środka Rafaello. Ciasto jest bardzo delikatne, rozpływa się w ustach. Wystarczy jeden kawałek, aby się nasycić - ale czy idzie przestać go jeść po jednym kawałeczku? Jest ciężko ;]
Co potrzebujemy:
* ciasto przygotowałam na blaszce o wymiarach 25x31 cm
1. Przygotowujemy krem budyniowy. Połowę mleka zagotowujemy, a drugą mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Studzimy ją.
Miękkie masło rozmiksowujemy i dodajemy do niego łyżkami ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe (nieco zostawiamy na posypanie wierzchu) i ok 30 g startej czekolady i mieszamy.
2. Na blaszce układamy warstwę herbatników. Smarujemy je kremem, a następnie przykrywamy kolejną warstwą. Z podanych składników miałam 3 warstwy. Wierzch posypujemy wiórkami i startą czekoladą.
Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, aby zmiękło.
Co potrzebujemy:
- ok 450 g herbatników (3 warstwy)
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki mąki kartoflanki
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 250 g masła
- 40 g białej czekolady
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
* ciasto przygotowałam na blaszce o wymiarach 25x31 cm
1. Przygotowujemy krem budyniowy. Połowę mleka zagotowujemy, a drugą mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Studzimy ją.
Miękkie masło rozmiksowujemy i dodajemy do niego łyżkami ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe (nieco zostawiamy na posypanie wierzchu) i ok 30 g startej czekolady i mieszamy.
2. Na blaszce układamy warstwę herbatników. Smarujemy je kremem, a następnie przykrywamy kolejną warstwą. Z podanych składników miałam 3 warstwy. Wierzch posypujemy wiórkami i startą czekoladą.
Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, aby zmiękło.