Duński flan czereśniowy

Duński flan czereśniowy
Zdjęcie - Duński flan czereśniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo przyjemna propozycja na wykorzystanie czereśni. Przepis inspirowany książką Desery autorstwa Pierre Herme, z moimi modyfikacjami, ograniczającymi między innymi ilość cukru. Deser w oryginalnej wersji jest zbyt mocno przesłodzony jak dla mnie. Nazwa tego deseru jest mocno myląca albowiem nie jest to produkt duński, z tego co się orientuję. W odróżnieniu też od wcześniej prezentowanych na blogu flanów w formie kremu (custard) ten jest w formie ciasta z maślano-migdałowo-czereśniowym nadzieniem.

Ciasto kruche
  • 200g mąki
  • 125g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka
Nadzienie
  • 300g czereśni
  • 175g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125g masła
  • 110g migdałów
  • 2 jajka

Ciasto: mąkę wyrobić z masłem, dodać resztę składników i dalej wyrabiać ciasto, aż składniki się połączą. Oddstawić na minimum 1 godzinę.


Nadzienie: Wymieszać czereśnie z 75g cukru, cynamonem i odstawić na godzinę.


Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Jajka roztrzepać, migdały zmielić w blenderze. Formę do tart wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę.


Migdały połączyć ze 100g cukru i jajkami. Następnie dodać miękkie masło. Gdy czereśnie puszczą sok, odlać i dodać do masy migdałowej. Na cieście wyłożyć czeresnie i zalac masą migdałową.


Wstawić do piekarnika i piec 10min, zmniejszyć temperaturę w piecu do 190 stopni i piec kolejne 25 minut lub do zrumienienia ciasta.



Zdjęcie - Duński flan czereśniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów