Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym

Lekkie ciasto bez pieczenia, idealne na upalne czerwcowe dni. Zimna truskawkowo-rabarbarowa pianka smakuje naprawdę doskonale. Przepis pochodzi z magazynu „Kuchnia” (5/2012), ale pojawił się też na wielu blogach – i absolutnie nie dziwię się, że zrobił taką furorę :) Ciasto jest nietrudne do wykonania, ładnie wygląda, a co najważniejsze... jest przepyszne! :)

Zdjęcie - Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CIASTO Z MUSEM RABARBAROWO-TRUSKAWKOWYM
200g herbatników (najlepiej ciastek Digestive, ale zwykłe herbatniki też mogą być),
100g masła,
500g rabarbaru,
500g truskawek,
1 szklanka cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 szklanka śmietanki kremówki,
7 łyżeczek żelatyny

Żelatynę wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Rabarbar umyć, odciąć końcówki, a łodygi pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla, dodać cukier, cukier waniliowy i ½ szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i dusić na niewielkim ogniu 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Odstawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków (nie miksować blenderem na papkę – mają być widoczne kawałki). Truskawki dodać do rabarbaru.
Śmietankę ubić i delikatnie wmieszać ją do masy truskawkowo-rabarbarowej. Całość wstawić do lodówki na 2 godziny.
Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem. Najlepiej dodawać masło stopniowo – w zależności od rodzaju ciastek może się okazać, że trzeba dodać mniej lub więcej masła. Herbatniki powinny mieć strukturę mokrego piasku. Wyłożyć nimi dno i boki formy do tarty lub tortownicy o średnicy 24 cm, mocno dociskając spód i brzegi. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Na schłodzony spód wylać tężejącą masę i wyrównać powierzchnię.
Wstawić ponownie do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zdjęcie - Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kurczak coq au vin na jesienny obiad

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Rogaliki drożdżowe z białym ma…

food² food²
Food Square

Orkiszowe galette  z jabłkami

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy

Odrywany chleb pietruszkowo-cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sernik mango
1

Sernik mango

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Syrniki- twarogowe placuszki

Syrniki- twarogowe placuszki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Babka budyniowa z suszoną aronią
1

Babka budyniowa z suszoną aron…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sernikobrownie z dynią
1

Sernikobrownie z dynią

food² food²
Food Square

Ciasto czekoladowe ze śliwkami w 10 minut
1

Ciasto czekoladowe ze śliwkami…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Szarlotka Magdy Gessler

Szarlotka Magdy Gessler

Beti Beti
kruche babeczki

Snickers na herbatnikach

Snickers na herbatnikach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto czekoladowe z powidłami
2

Ciasto czekoladowe z powidłami

napiecyku napiecyku
napiecyku