Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym
Lekkie ciasto bez pieczenia, idealne na upalne czerwcowe dni. Zimna truskawkowo-rabarbarowa pianka smakuje naprawdę doskonale. Przepis pochodzi z magazynu „Kuchnia” (5/2012), ale pojawił się też na wielu blogach – i absolutnie nie dziwię się, że zrobił taką furorę :) Ciasto jest nietrudne do wykonania, ładnie wygląda, a co najważniejsze... jest przepyszne! :)
CIASTO Z MUSEM RABARBAROWO-TRUSKAWKOWYM
200g herbatników (najlepiej ciastek Digestive, ale zwykłe herbatniki też mogą być),
100g masła,
500g rabarbaru,
500g truskawek,
1 szklanka cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 szklanka śmietanki kremówki,
7 łyżeczek żelatyny
Żelatynę wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Rabarbar umyć, odciąć końcówki, a łodygi pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla, dodać cukier, cukier waniliowy i ½ szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i dusić na niewielkim ogniu 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Odstawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków (nie miksować blenderem na papkę – mają być widoczne kawałki). Truskawki dodać do rabarbaru.
Śmietankę ubić i delikatnie wmieszać ją do masy truskawkowo-rabarbarowej. Całość wstawić do lodówki na 2 godziny.
Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem. Najlepiej dodawać masło stopniowo – w zależności od rodzaju ciastek może się okazać, że trzeba dodać mniej lub więcej masła. Herbatniki powinny mieć strukturę mokrego piasku. Wyłożyć nimi dno i boki formy do tarty lub tortownicy o średnicy 24 cm, mocno dociskając spód i brzegi. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Na schłodzony spód wylać tężejącą masę i wyrównać powierzchnię.
Wstawić ponownie do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.