Budyniowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką

Budyniowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką
  • - masło - 200 g
  • - cukier - 1 i 3/4 szklanki
  • - mąka - 2 szklanki
  • - żółtko - 2 szt
  • - jajko - 1 szt
  • - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • - cukier wanilinowy - 2 łyżki
  • - śmietana kwaśna 18% - 4 łyżki
  • - rabarbar - 350 g
  • - budyń waniliowy - 2 szt
  • - mleko - 700 ml

Nawet po powrocie z „Bitwy na Smaki” nie dałam odpocząć piekarnikowi!

Ciasto powstało zupełnie spontanicznie … można powiedzieć , że przy sprzątaniu lodówki ;)

A , że słodkości nigdy za wiele , to resztki rabarbaru postanowiłam wykorzystać do zrobienia przepysznego kruchego ciasta budyniowego.

To był strzał w dziesiątkę , gdyż mimo tego , że wszyscy byli objedzeni ciasto zniknęło w mgnieniu oka!

Jak je zrobić?

Zobaczcie!

Zdjęcie - Budyniowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ).

Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną.

Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).

Mniejszą cześć zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do mrożenia.

Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blacha 28×20 ) i delikatnie nakłuwamy.

Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście.

Posypujemy 3 łyżkami cukru.

Budyń gotujemy na mleku i odrazu wylewamy na rabarbar.

Na wierzch ścieramy ( lub kruszymy w palcach ) zimne ciasto.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.

Obficie posypujemy cukrem pudrem!

Zdjęcie - Budyniowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów