Budyniowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką
- - masło - 200 g
- - cukier - 1 i 3/4 szklanki
- - mąka - 2 szklanki
- - żółtko - 2 szt
- - jajko - 1 szt
- - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- - cukier wanilinowy - 2 łyżki
- - śmietana kwaśna 18% - 4 łyżki
- - rabarbar - 350 g
- - budyń waniliowy - 2 szt
- - mleko - 700 ml
Nawet po powrocie z „Bitwy na Smaki” nie dałam odpocząć piekarnikowi!
Ciasto powstało zupełnie spontanicznie … można powiedzieć , że przy sprzątaniu lodówki
A , że słodkości nigdy za wiele , to resztki rabarbaru postanowiłam wykorzystać do zrobienia przepysznego kruchego ciasta budyniowego.
To był strzał w dziesiątkę , gdyż mimo tego , że wszyscy byli objedzeni ciasto zniknęło w mgnieniu oka!
Jak je zrobić?
Zobaczcie!
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ).
Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną.
Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).
Mniejszą cześć zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do mrożenia.
Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blacha 28×20 ) i delikatnie nakłuwamy.
Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście.
Posypujemy 3 łyżkami cukru.
Budyń gotujemy na mleku i odrazu wylewamy na rabarbar.
Na wierzch ścieramy ( lub kruszymy w palcach ) zimne ciasto.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.
Obficie posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!