Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową...
Ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie! Delikatna biszkoptowa rolada z dodatkiem lekkiego, waniliowego kremu / pianki aż rozpływa się w ustach! Wygląda bardzo skomplikowanie, a tak naprawdę jest niezwykle łatwym i zarazem niesamowicie smacznym, lekkim ciastem, które nie wymaga wiele pracy, a jedynie cierpliwości i precyzji!
Jeżeli szukacie przepisu na wyjątkowe ciasto na specjalną okazję, to mam tu coś dla Was. Kolorowy przekładaniec, który pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Co prawda jego przygotowanie wymaga trochę więcej czasu niż przeciętna babka ucierana, ale naprawdę warto go poświęcić - na pewno nie pożałujecie.
Niekłopotliwe w przygotowaniu, efektownie się prezentujące, smaczne dla podniebienia. Widoczne na zdjęciu ciasteczko pieczone w nieco mniejszej blasze niż podana w opisie, skutkiem czego nieco wyższe. Brownie może nieco wyrosnąć ale w trakcie studzenia opadnie więc miejsce na krem powinno się znaleźć.
Miękkie, ucierane ciasto z rabarbarem i przypieczoną, kokosową posypką. A do tego jeszcze z galaretką. Zapytacie pewnie: a gdzie ta galaretka ? No właśnie... Pierwszy raz dodałam do ciasta galaretkę w postaci sypkiej, a nie rozpuszczonej. (...) I o ile już sam kokos był dla mnie wystarczającą zachętą do wypróbowania receptury, o tyle dodatek "suchej" galaretki jeszcze bardziej mnie zaciekawił.
Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy!
To coś dla wielbicieli chałwy, do których sama się zaliczam. Ciasto z dodatkiem pasty sezamowej tahini, dodatkowo obsypane sezamem, który tworzy fajną skorupkę i ciekawie wygląda. Wilgotne, dosyć tłuste (jak i sama chałwa), ale za to jakie dooobre :-)
W dużej misce wymieszałam dokładnie wszystkie suche składniki (migdały, mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier) a następnie dodałam masło, ekstrakt wanilii i wymieszałam. Stopniowo dodałam maślankę wymieszaną z jajkami oraz skórkę z cytryny.