Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i truskawkami
- SKŁADNIKI:
- CIASTO :
- - mąka pszenna - 90 g
- - masło - 80 g
- - cukier - 150 g
- - kakao - 40 g
- - jajka - 2 szt
- - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- - czekolada mleczna - 50 g
- KREM :
- - mleko - 0,5 l
- - masło - 100 g
- - budyń śmietankowy - 1 op
- - cukier - 4 łyżki
- - mąka pszenna - 2 łyżki
- - mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- DODATKOWO :
- - dżem truskawkowy - 1 łyżka
- - truskawki - 100 g
Przepyszne czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się udać!
Ciasto powstało tak naprawdę zupełnie przypadkowo , bo w planach był ” zwykły ” ulubiony murzynek.
Ale plany są po to przecież żeby je zmieniać , a w mojej kuchni liczy się fantazja!
I tym razem nie zawiodła!
Ciasto smakowało obłędnie i wbrew pozorom absolutnie nie było za słodkie!
Świeżo upieczone niesamowicie rozpływało się w ustach , ale kawałek , który uchował się na drugi dzień smakował równie rewelacyjnie!!!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KREM:
Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka , a resztę gotujemy z cukrem.
W zimnym rozrabiamy budyń i mąkę , mieszamy.
Do gotującego wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.
Studzimy mieszając od czasu do czasu.
Ucieramy masło i dodajemy po łyżce do wystudzonego budyniu.
Dokładnie mieszamy.
CIASTO:
Do garnka wkładamy masło , cukier i kakao.
Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy roztrzepane jajka i posiekaną czekoladę , mieszamy.
Wylewamy na tortownicę ( mała – 12 cm! ) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35min/190C.
Studzimy!
Wystudzony kroimy na 2 blaty.
CAŁOŚĆ:
Dolny blat smarujemy obficie i delikatnie kremem budyniowy,
Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy odrobiną konfitury truskawkowej i dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty.
Smacznego!