Ciasto z mrożonymi jagodami i truskawkami
Wraz z dłuższymi dniami, wydłuża się mój dzień pracy. Jestem w stanie piec o 23 ciacho po to, aby mieć co zabrać ze sobą na drugi dzień- do szkoły. Tym razem do swojego wypieku wrzuciłam mrożone jagody i truskawki, opłacało się!
Zamrażalnik czeka na nową dostawę owoców, a ja mogę zadowolić kubki smakowe moich bliskich przed jagodowym sezonem:)
/ przepis własny, na jedną tortownicę o śr. 24 cm/
- 210 g mąki pszennej - 100 g oleju - 3 jajka - 80 g cukru pudru + 2 łyżki do posypania ciasta - 2 łyżki mleka - 10 g cukru kryształu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 szklanki mrożonych jagód i truskawek - 1 łyżka bułki tartej + 1 łyżka masła (do przygotowania tortownicy)
Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, dolać olej oraz mleko. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy. Wyłożyć na nie nierozmrożone owoce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piec w nim ciasto przez ok. 40 minut- do tzw. "suchego patyczka", na złoty kolor. Studzić na kuchennej kratce, pokroić na kwadraty i posypać cukrem pudrem. Smacznego!:)
Bądź na bieżąco, śledź Waniliową na facebooku :)
______________________________♥____________________________
/ przepis własny, na jedną tortownicę o śr. 24 cm/
- 210 g mąki pszennej - 100 g oleju - 3 jajka - 80 g cukru pudru + 2 łyżki do posypania ciasta - 2 łyżki mleka - 10 g cukru kryształu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 szklanki mrożonych jagód i truskawek - 1 łyżka bułki tartej + 1 łyżka masła (do przygotowania tortownicy)
Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, dolać olej oraz mleko. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy. Wyłożyć na nie nierozmrożone owoce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piec w nim ciasto przez ok. 40 minut- do tzw. "suchego patyczka", na złoty kolor. Studzić na kuchennej kratce, pokroić na kwadraty i posypać cukrem pudrem. Smacznego!:)
Bądź na bieżąco, śledź Waniliową na facebooku :)
______________________________♥____________________________