Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami
- SKŁADNIKI:
- - truskawki -ok.400 g
- - jajka -2szt
- - mąka pszenna - 250 g
- - cukier - 120g
- -proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- - masło - 125 g
- - jogurt naturalny - 300 g
- DODATKOWO:
- - cukier puder
Zdecydowanie mój NR.1 w sezonie truskawkowym!
Przepis ze starego zeszytu cioci , który od lat zajmuje honorowe miejsce w mojej kuchni!
Ciasto ZAWSZE znika gorące prosto z piekarnika , bo nikt nie może się doczekac kiedy przestygnie!
Niesamowicie miękkie … puszyste …. i dzięki dodatkowi jogurtu : niezwykle delikatne!
Robi się je błyskawicznie i zawsze się udaje!
Kto spróbuje raz, gwarantuję , że już zawsze będzie je robił!
Tak : jestem tego pewna!
Sposób przyrządzenia:
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem.
Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku.
Dodajemy mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …
Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )
Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.
Na wierzchu układamy przekrojone na pół i umyte truskawki.
Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min.
Zajadamy!
Smacznego!
KLIK W STRZAŁKĘ!
Ciasto śmiało można przyrządzic z dodatkiem innych sezonowych owoców!