Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami

Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami
  • SKŁADNIKI:
  • - truskawki -ok.400 g
  • - jajka -2szt
  • - mąka pszenna - 250 g
  • - cukier - 120g
  • -proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • - masło - 125 g
  • - jogurt naturalny - 300 g
  • DODATKOWO:
  • - cukier puder

Zdecydowanie mój NR.1 w sezonie truskawkowym!

Przepis ze starego zeszytu cioci , który od lat zajmuje honorowe miejsce w mojej kuchni!

Ciasto ZAWSZE znika gorące prosto z piekarnika , bo nikt nie może się doczekac kiedy przestygnie!

Niesamowicie miękkie … puszyste …. i dzięki dodatkowi jogurtu : niezwykle delikatne!

Robi się je błyskawicznie i zawsze się udaje!

Kto spróbuje raz, gwarantuję , że już zawsze będzie je robił!

Tak : jestem tego pewna!

Zdjęcie - Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia:

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy z cukrem.

Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku.

Dodajemy mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …

Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )

Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.

Na wierzchu układamy przekrojone na pół i umyte truskawki.

Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min.

Zajadamy!

Zdjęcie - Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

KLIK W STRZAŁKĘ!

Ciasto śmiało można przyrządzic z dodatkiem innych sezonowych owoców!

Kategorie przepisów