Tarta czekoladowa z bitą śmietaną i truskawkami
Dzisiaj drugi po Eton Mess przepis na wykorzystanie domowych bez. Tarta ze wspaniałym śmietanowym wypełnieniem. To był prezent dla mojego taty w Dniu Ojca.
Składniki:
spód:
220 g mąki krupczatki
30 g kakao
szczypta soli
100 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
nadzienie:
500 ml śmietany 36%
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru pudru
250 g truskawek
kilkanaście bez
1. Mąkę przesiewamy razem z kakao, cukrem i solą. Siekamy razem z zimny masłem.
2. Formujemy kopczyk z dołkiem pośrodku – wybijamy do niego jajko.
3. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy z niego kulę i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
4. Następnie rozwałkowujemy ciasto (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) do grubości około 5 mm.
5. Formę do pieczenia tart smarujemy olejem roślinnym lub masłem i wyklejamy ją płatem ciasta (aż po górne krawędzie).
6. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C.
7. Po ostygnięciu spodu wyjmujemy go z formy i przekładamy na paterę do ciast.
8. Schłodzoną przynajmniej przez 12 godzin śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym.
9. Bitą śmietaną wypełniamy czekoladowy spód. Na nim układamy bezy i połówki truskawek.
10. Podajemy tartę-torcik mocno schłodzoną. Można ją posypać tartą gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi.