Truskawkowy przysmak
Dzis nadarza się specjalna okazja, dlatego przygotowałam dla Was wyjątkowy deser. To już, albo dopiero 200 post na moim blogu. Jestem z Wami moi mili czytelnicy już od dawna, myslę, że jeszcze pozostanę na długo. Miło tu być kochani z Wami i prezentować swoje potrawy dla Was. Cieszą mnie Wasze odwiedziny, każdy miły komentarz i zainteresowanie. Wiem także, że nie każdemu muszą się podobać moje potrawy, ale cóż nie wszystkim można dogodzić. Ważne, że jesteście tutaj ze mną moi fani i dziękuję Wam bardzo za to.
Truskawkowy przysmak, który dzisiaj przygotowałam, to pyszna truskawkowa pianka z musem truskawkowym, okraszona migdałowymi smakami. To również moje pożegnanie z sezonem truskawkowym i to już ostatnie ciasto z tymi pysznymi owocami.
W końcu i ja muszę wyjechać na wakacje i rozstać się na chwilę z Wami, wyjeżdżam na odpoczynek do ciepłych krajów, bo zmęczona już jestem londyńską pogodą. Powrócę z nowymi, pysznymi i wspaniałymi przepisami. Do zobaczenia w lipcu ! ?
Składniki:
- 300 g herbatników migdałowych
- 120 g roztopionego masła
- 600 g świeżych truskawek
- 200 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml smietany kremówki 30%
- 125 g cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- 4 łyżeczki żelatyny
- kilka truskawek do dekoracji
- 1 łyzka startej skórki z limonki
Wykonanie:
- Ciastka zmielić lub pokruszyć dodać roztopione masło, wymieszać.
- Wyłożyć ciasteczkami spód formy do pieczenia /sugerowana 24 x 24/, ugniatając spodem szklanki.
- Odstawić do schłodzenia na 20 minut.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 15 minut.
- Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Umyte i pozbawione szypułek truskawki włożyć do rondla, dodać cukier i gotować do rozpuszczenia się cukru.
- Następnie przetrzeć przez sito.
- Do gorącego musu dodać 4 łyżeczki żelatyny, uprzednio rozpuszczonej w zimnej wodzie, dobrze wymieszać.
- Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
- Następnie wlać mus na podpieczone i wystudzone ciastka.
- Schłodzić w lodówce 4 godziny, do całkowitego stężenia.
- Galaretkę truskawkową wymieszać z 200 ml wrzącej wody i wystudzić do temperatury pokojowej.
- Serek, smietanę i cukier puder dokładnie zmiksować, następnie wlać przestudzoną galaretkę, wymieszać.
- Przelać na dobrze stężony mus.
- Odstawić do lodówki na następne 4 godziny.
- Ciasto pokroić na kostki, posypać okruszkami migdałowych ciasteczek.
- Udekorować startą skórką z limonki i świeżymi truskawkami.
Smacznego !
autor: Samantha