Biszkopt z kremem budyniowym i musem truskawkowym
- SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- jajka - 4 szt
- cukier - 4 łyżki
- cukier wanilinowy - 1 op
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- mąka - 4 łyżki
- MASA BYDYNIOWA:
- budyń waniliowy - 3 op
- cukier - 5 łyżek
- mleko - 1l
- masło - 200 g
- DODATKOWO :
- truskawki - ok. 250 g
- herbatniki - ok. 16 szt
- galaretka truskawkowa - 1 op
Sezon truskawkowy podobno za niedługo ma się skończyć , dlatego staram się czerpać z niego pełnymi garściami!
Koktajle … ciasta … muffinki i inne desery powstają u mnie w ilościach hurtowych
( a mama narzeka , że pupa rośnie :p ).
Było już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę … więc przyszła pora na coś innego!
Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek!
Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką!
Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać - gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie dokładkę!
Sposób przyrządzenia:
BISZKOPT:
Oddzielamy białka od żółtek.
Ubijamy pianę z białek z cukrami.
Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut / 180 C
Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka.
Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.
Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.
Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.
Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt.
Na całość układamy herbatniki i odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
MUS:
Galaretkę gotujemy w odrobinę mniejszej ilości wody , niż to pisze na opakowaniu.
Umyte truskawki miksujemy blenderem na masę.
Dodajemy do przestudzonej!!! galaretki.
Wylewamy na tężejące ciasto.
Wkładamy do lodówki
( najlepiej na noc )
Smacznego!