Biszkopt z kremem budyniowym i musem truskawkowym

Biszkopt z kremem budyniowym i musem truskawkowym
  • SKŁADNIKI:
  • BISZKOPT:
  • jajka - 4 szt
  • cukier - 4 łyżki
  • cukier wanilinowy - 1 op
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mąka - 4 łyżki
  • MASA BYDYNIOWA:
  • budyń waniliowy - 3 op
  • cukier - 5 łyżek
  • mleko - 1l
  • masło - 200 g
  • DODATKOWO :
  • truskawki - ok. 250 g
  • herbatniki - ok. 16 szt
  • galaretka truskawkowa - 1 op

Sezon truskawkowy podobno za niedługo ma się skończyć , dlatego staram się czerpać z niego pełnymi garściami!

Koktajle … ciasta … muffinki i inne desery powstają u mnie w ilościach hurtowych

( a mama narzeka , że pupa rośnie :p ).

Było już przepyszne ucierane ciasto na jogurciemuffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę … więc przyszła pora na coś innego!

Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek!

Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką!

Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać - gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie dokładkę!

Zdjęcie - Biszkopt z kremem budyniowym i musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia:

BISZKOPT:

Oddzielamy białka od żółtek.

Ubijamy pianę z białek z cukrami.

Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.

Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut / 180 C

Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka.

Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.

Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.

Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.

Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt.

Na całość układamy herbatniki i odstawiamy na chwilę do ostudzenia.

MUS:

Galaretkę gotujemy w odrobinę mniejszej ilości wody , niż to pisze na opakowaniu.

Umyte truskawki miksujemy blenderem na masę.

Dodajemy do przestudzonej!!! galaretki.

Wylewamy na tężejące ciasto.

Wkładamy do lodówki

( najlepiej na noc )

Zdjęcie - Biszkopt z kremem budyniowym i musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów