Jagodowe ciasto z kokosem
Bardzo proste ciasto, każdy może je zrobić bez problemu. Owoce nie opadają a limonka nadaje mu super aromatu i smaku w połączeniu z kokosem . Polecam
- 180 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 szklanka wiórków kokosowych (lekko ubitych w szklance)
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 limonka skóra + sok
- 3 szklanki jagód
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Suche składniki wymieszać w misce mąkę, sól, proszek do pieczenia i wiórki - odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na puszek, dodawać jajka jedno po drugim - ucierając.Następnie na przemian dodawać maślankę i wymieszane suche składniki. Na końcu zetrzeć skórę z limonki i wycisnąć sok - połączyć z masą.
Ciasto wylać do formy i wysypać na wierzch jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175 C i piec 30-40 minut do tzw suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego