Jagodowe ciasto z kokosem

Jagodowe ciasto z kokosem

Zdjęcie - Jagodowe ciasto z kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo proste ciasto, każdy może je zrobić bez problemu. Owoce nie opadają a limonka nadaje mu super aromatu i smaku w połączeniu z kokosem . Polecam

oryginał

  • 180 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (lekko ubitych w szklance)
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 limonka skóra + sok
  • 3 szklanki jagód
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Suche składniki wymieszać w misce mąkę, sól, proszek do pieczenia i wiórki - odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na puszek, dodawać jajka jedno po drugim - ucierając.Następnie na przemian dodawać maślankę i wymieszane suche składniki. Na końcu zetrzeć skórę z limonki i wycisnąć sok - połączyć z masą.

Ciasto wylać do formy i wysypać na wierzch jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175 C i piec 30-40 minut do tzw suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Kategorie przepisów