Postanowiłam wypróbować przepis na brownie z serem i malinami. Wiem że podobny wypiek pojawił się już na wielu blogach. Jednak w wielu przepisach do upieczenia ciasta wykorzystano kakao podczas gdy moje brownie jest na czekoladzie. Te babeczki są bardzo wilgotne, ciasto jest gęste, mocno czekoladowe, masa serowa słodka, a kwaskowate maliny nadają całości lekkości.
Dziś zapraszam na wilgotne i aromatyczne ciasto jogurtowe z wyczuwalnym akcentem bazylii, delikatną nutą limonki, zwieńczone świeżymi figami i polewą czekoladową.
Zafascynował mnie sposób układania jabłek w tej szarlotce. Przyznaję, jest trochę zabawy z nimi, tym bardziej, że kroiłam je ręcznie. Szarlotka smakuje jak ... szarlotka, czyli bardzo dobrze.
Mamy mąkę orkiszową pełnoziarnistą, olej rzepakowy bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, maślankę i zamiast cukru białego -brzozowy. Ciasto w smaku jest naprawdę smaczne, ale trochę się kruszy.
Jakiś geniusz wpadł na pomysł połączenia tych wyjątkowych kostek z kremowym serkiem. Otrzymujemy tym sposobem mix wyjątkowo mocno czekoladowy, delikatnie kremowy – to prawie mus, do tego nie wymagający pieczenia!
To tanie i wydajne ciasto spotkać można pod wieloma nazwami: grysikowiec, miodownik, ciasto czeskie, rudzielec, makulatura... Poszczególne przepisy mogą się trochę różnić od siebie, ale bazą zawsze są miodowe placki przełożone masą z kaszy manny.
Jest naprawdę boski w smaku, a ta polewa z białej czekolady... Co tu dużo mówić, musicie wypróbować ten przepis ;)(...) Zmodyfikowałam go odrobinę, ale myślę, że efekt końcowy uzyskałam wręcz idealny :)
To ciasto, to nic innego jak "Styropian" bez wiórków kokosowych. Bo choć kokos uwielbiam, to bardzo chciałam spróbować wersji z brzoskwiniami i czekoladą. I wiecie co ? To naprawdę pyszne połączenie smaków. Aż sama sobie się dziwię, że to napiszę, ale... ta wersja jest nawet lepsza od "styropianowej" (choć również bardzo dobrej) :-)
W środku tworzy się coś na kształt budyniu, a na wierzchu jakby biszkopcik. Wszystko razem tworzy delikatne, smaczne deserowe ciacho. Przepis wypatrzyłam na blogu Caketime i, co mi się prawie nigdy nie zdarza, natychmiast przystąpiłam do pracy nad nim ;-)
Ilekroć robię to ciasto, na usta ciśnie mi się nieśmiertelny przebój Fasolek (...). Wszytsko dlatego, że łatwiejszego w przygotowaniu ciasta ze świecą szukać! Żeby je zrobić wystarczy dysponować dosłownie kilkoma podstawowymi składnikami, miską i łyżką. Poradzi z nim sobie nawet zupełnie początkujący cukiernik.
Nie ukrywam, że kruche ciasto w połączeniu z owocami to jeden z lepszych cukierniczych duetów, dlatego wcale mnie to nie dziwi że David Lynch postanowił przeznaczyć dla placka z owocami jedną z głównych ról w serialu