Grysikowiec
 
            To tanie i wydajne ciasto spotkać można pod wieloma nazwami: grysikowiec, miodownik, ciasto czeskie, rudzielec, makulatura... Poszczególne przepisy mogą się trochę różnić od siebie, ale bazą zawsze są miodowe placki przełożone masą z kaszy manny. 
 Ciasto to niegdyś było szalenie popularne. Ewa Wachowicz w swojej książce obok przepisu napisała, że trafiało się, że była częstowana tym ciastem w 4 różnych domach, w różnych miejscowościach, w ciągu jednego weekendu :) 
 Mnie też zdarzało się jeść to ciasto, ale dopiero teraz zdecydowałam się je samodzielnie upiec. I nie dziwię się, dlaczego to ciasto było tak popularne. Nie dość, że ładnie wygląda, to smakuje wspaniale... :) 
 
 Zaraz po upieczeniu miodowe placki są twarde, jednak po przełożeniu nabierają wilgoci od masy i na drugi dzień ciasto jest doskonałe... a z każdym kolejnym dniem zyskuje na smaku. Można go przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. 
 
 Jeszcze jedna uwaga: według tego przepisu masy nie wychodzi zbyt dużo. Wystarcza, by cienko posmarować 3 placki. Mnie to bardzo odpowiada, bo nie lubię, gdy w ciastach dominuje masa, ale jeśli ktoś woli, może zrobić więcej masy z większej ilości składników. 
 
  
 
 GRYSIKOWIEC 
 ciasto: 
 400g mąki, 
 150g cukru, 
 100g masła, 
 2 jajka, 
 70g miodu, 
 1 łyżeczka sody 
 
 masa: 
 500ml mleka, 
 6 łyżek grysiku (kaszy manny), 
 1 opakowanie cukru wanilinowego, 
 100g cukru pudru, 
 200g masła (dałam mniej, ok. 150g), 
 2 żółtka, 
 50g rodzynek (pominęłam), 
 powidła śliwkowe 
 
 dekoracja: 
 drobno pokruszone płatki migdałowe lub zmielone suche wafelki (takie bezcukrowe, bez nadzienia), 
 polewa kakaowa 
 
 Masło posiekać na stolnicy razem z mąką. Dodać cukier, miód, sodę, i jajka. Wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt kleiste, dodać więcej mąki. Podzielić ciasto na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 25 x 30 cm. Placki piec kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 10-15 minut (aż będą złociste). Upieczone placki są miękkie, zatem należy uważać zdejmując je z blachy. Placki twardnieją podczas stygnięcia. 
 Grysik ugotować na mleku razem z cukrem wanilinowym. Odstawić do ostygnięcia. 
 Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Ucierając, stopniowo dodawać wystudzony grysik i żółtka, do momentu aż masa będzie jednolita i puszysta. Na koniec wmieszać rodzynki. 
 Dwa placki posmarować powidłami i przełożyć masą grysikową. Na wierzchni, trzeci placek, nałożyć cienką warstwę masy. Posypać kruszonymi migdałami lub wafelkami i ozdobić masą kakaową. 
 
 
 (źródło: książka „Słodki Świat Ewy Wachowicz”)
 
 
  
 
 
  
 
 
            