Dietetyczne ciasto na maślance z ananasem
Po wielkim sukcesie ciasta dietetycznego z brzoskwiniami z tego przepisu postanowiłam ulec namowom i przygotować podobne ciasto, ale dodatkowo jeszcze z mąki pełnoziarnistej. Czyli mamy mąkę orkiszową pełnoziarnistą, olej rzepakowy bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, maślankę i zamiast cukru białego -brzozowy. Ciasto w smaku jest naprawdę smaczne, ale trochę się kruszy. Jak widać nie da wszystkiego, ale próbować będę nadal :) A może coś zasugerujecie? :)
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
1 szklanka mąki orkiszowej razowej typ 2000
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych np. Kupiec
1 szklanka cukru brzozowego - można dać np.Demerara
1 szklanka oleju rzepakowego
300 ml maślanki
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 puszka ananasów w kostce (320g owoców)
cukier Demerara do posypania - np. z linii Food and Joy
Wszystkie suche składniki umieść w misce i wymieszaj. Wszystkie mokre składniki umieść w wysokim naczyniu i wymieszaj.
Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, dodaj kawałki ananasa i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wierzch ciasta posyp cukrem Demerara i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę. Ja po 30 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, bo szybko się przypiekało.
Smacznego :)