Najłatwiejsze ciasto w świecie (kokosowe z owocami)
Ilekroć robię to ciasto, na usta ciśnie mi się nieśmiertelny przebój Fasolek (dla sentymentalnych TU link). Wszytsko dlatego, że łatwiejszego w przygotowaniu ciasta ze świecą szukać!
Żeby je zrobić wystarczy dysponować dosłownie kilkoma podstawowymi składnikami, miską i łyżką. Poradzi z nim sobie nawet zupełnie początkujący cukiernik.
Piekę je w różnych wersjach, doskonale sprawdza się w owocami (tak świeżymi, jak i mrożonymi), dodatkiem migdałów, skórki cytrynowej czy tylko esencji waniliowej.
Tym razem towarzyszyły mu wiórki kokosowe, i pamiątka po lecie: mrożone maliny i czarne jagody.
Zniknęło w 30 minut.
Najłatwiejsze ciasto w świecie (kokosowe z owocami) Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- olej - 1/2 szklanki
- cukier - 3/4 szklanki
- wiórki kokosowe - 4 łyżki
- sól - duża szczypta
- jajko - 2 szt
- mleko - 2 łyżki- jeśli ciasto jest zbyt gęste
- owoce - dowolne raczej kwaśne, ok. 1 szklanki, u mnie mrożone jagody i maliny
W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu połącz olej z jajkami, wlej do mąki i wymieszaj łyżką na gładkie ciasto. Dodaj wiórki kokosowe, połącz.
Ciasto wyłóż do foremki (małego korytka lub okrągłej o średnicy ok. 20 cm), na wierzchu ułóż owoce. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 oC.