Nie ukrywam, że kruche ciasto w połączeniu z owocami to jeden z lepszych cukierniczych duetów, dlatego wcale mnie to nie dziwi że David Lynch postanowił przeznaczyć dla placka z owocami jedną z głównych ról w serialu
Na razie muszę się obejść bez lokalnych truskawek. Ale te z południa Europy z dnia na dzień są coraz lepsze, a dziś nawet widziałam już polskie truskawki. Dodałam je do prostego ciasta wraz z białą czekoladą. Posypałam nią górę ciasta i utworzyła się pyszna karmelowa lekko chrupiącą skorupka. Ciasto nie wymaga użycia miksera.
To ciasto różni się od większości innych wypieków nie tylko tym, że jego głównym składnikiem jest wspomniany słodki ziemniak, ale również tym, że nie zawiera w ogóle mąki. Cukru natomiast dodaje się bardzo mało, ponieważ słodki jest i batat, i banan, i suszone owoce. Dzięki dodatkowi rumu, cynamonu i skórki pomarańczowej, ciasto smakuje pysznie i egzotycznie. Naprawdę fajny przepis.
Wylać masę do formy (...) Na wierzchu ułożyłam ćwiartki brzoskwini. Wierzch posypałam grubym cukrem trzcinowym i wstawiłam do piekarnika (...) To wszystko. Genialnie proste i genialnie smaczne.
Dwuwarstwowy sernik czekoladowy „mokka” nie tylko fantastycznie się prezentuje ale też nieziemsko smakuje. Absolutna doskonałość:)! (...) Smakuje nieziemsko… głęboki smak czekolady z aromatyczną kawą, do tego aksamitny i delikatny a jednocześnie wilgotny … Szaleństwo:)! Na mojej liście ulubionych serników ten sernik mokka w tej chwili znajduje się zdecydowanie na pierwszym miejscu:)!
Przepyszne czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się udać! Ciasto powstało tak naprawdę zupełnie przypadkowo , bo w planach był ” zwykły ” ulubiony murzynek.
Kilka dni temu prosto z babcinej działki przywędrowały do mnie czerwone porzeczki w dość znacznych ilościach. Większość poszła na sok, ale udało mi się uchować spora miseczkę i zrobić bardzo owocowy placek.
Zachciało mi się czegoś czekoladowego, i na dodatek koniecznie z wiśniami. Nie mogłam się tylko zdecydować, który przepis wybrać. W końcu postanowiłam wykorzystać stary przepis na ciasto cynamonowe. Zamieniłam cynamon na Amaretto, dorzuciłam wiśnie - i uzyskałam dokładnie to, o co mi chodziło :)
To ciasto powstało nocą kiedy wróciłam od Zosi obładowana kwiatami bynajmniej nie do wazonu, na początek naszej współpracy, dla Niej i Jej Ludzi, wśród których czuję się jak u siebie, jak w domu;)
W planach była malinowa … no , ale plany są przecież po to , żeby je zmieniać! I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami. W skrócie : NIEBO W GĘBIE!