Brownie z serem i malinami w papilotkach

Brownie z serem i malinami w papilotkach
Zdjęcie - Brownie z serem i malinami w papilotkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Muffinki brownie już piekłam, były bardzo smaczne, po przepis zapraszam tutaj. Teraz postanowiłam wypróbować przepis na brownie z serem i malinami. Wiem że podobny wypiek pojawił się już na wielu blogach. Jednak w wielu przepisach do upieczenia ciasta wykorzystano kakao podczas gdy moje brownie jest na czekoladzie. Te babeczki są bardzo wilgotne, ciasto jest gęste, mocno czekoladowe, masa serowa słodka, a kwaskowate maliny nadają całości lekkości. Babeczki znikły w oka mgnieniu. Polecam.
Przepis pochodzi z książeczki "Avoca Tea Time".
Składniki na 12 babeczek*:
  • 100g czekolady
  • 100g masła
  • 125g cukru
  • 2 jajka
  • 55g mąki
* po podwojeniu ilości składników ciasto można upiec w foremce o wymiarach 22x22 cm Nagrzej piekarnik do 180C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny. Aby uniknąć katastrofy upewnij się że papilotki są dobrej jakości tzn. wykonane z tłuszczoodpornego papieru do pieczenia, często taka informacja pojawia się na opakowaniu papilotek. Dzisiejszy wypiek będzie bardzo tłusty co może powodować, że gorszej jakości papilotki po prostu się rozpadną. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, bądź w kuchence mikrofalowej i odstaw na później.
Do misy miksera elektrycznego wrzuć masło i cukier i ucieraj do białości. Stopniowo dodawaj jajka. Kiedy już będą dobrze połączone z masą w mikserze dodaj mąkę oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj na jednolitą masę.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Wypełnij nie wyżej niż do połowy papilotki. Odstaw formę z wypełnionymi papilotkami na bok, na czas przygotowania masy serowej.
Zdjęcie - Brownie z serem i malinami w papilotkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Masa serowa*:
  • 200g twarogu mielonego na sernik (użyłam takiego o zmiejszonej ilości tłuszczu)
  • 75g cukru
  • 1 jajko (dodałam tylko białko)
  • wanilia
  • 60g malin (dałam 100g)

* po podowjeniu ilości składników ciasto można upiec w foremce o wymiarach 22x22 cm Wszytskie składniki oprócz malin umieść w misie miksera i utrzyj na jednolitą masę. Łyżką nałóż porcje masy serowej na wierzch przygotowanego wcześniej czekoladowego ciasta. Rozdziej masę równomiernie pomiędzy wszystkie papilotki. Obsyp malinami wierzch każdej surowej babeczki .
Piecz 25-35 minut w nagrzanym piekarniku. Dzięki dużej zawartości jajek babeczki te dosyć mocno rosną. Przed wyjęciem z piekranika nakłuj patyczkiem aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone, jeżeli patyczek będzie bardzo mokry wstaw jeszcze na kilka minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, pozostaw na kilka minut, w formie w której się piekły, następnie przełóż je na talerz. Sa pyszne jeszcze ciepłe jak i po przestudzeniu. Zdjęcie - Brownie z serem i malinami w papilotkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów