Cytrynowe ciasto z karmelem i ananasem.

Cytrynowe ciasto z karmelem i ananasem.

Jak mówiłam, tak się stało… Grypa powoli opanowuje nasz dom. Jej kolejna ofiara pokasłuje i domaga się przytulania. Ja wciąż się trzymam… A na wieczór zaplanowałam sobie aromatyczną, ciepłą kąpiel z kieliszkiem czerwonego wina w dłoni. Niech no tylko chorowitki pójdą spać…

A jako, że w planach jest relaks, to warto wcześniej zaopatrzyć się w słodkie co nieco. Postawiłam na egzotyczne smaki…

Klasyczny przykład lubianego przez wielu odwróconego ciasta. Jego wyjmowaniu z foremki zawsze towarzyszy pewne napięcie, bo przecież zawsze może być ten pierwszy raz, kiedy nie zechce się „odkleić”. Moje jest pyszne, wyraźnie cytrynowe, wilgotne, ze specyficzną słodyczą karmelu i egzotycznym ananasem. Uwielbiam… i polecam, oczywiście.

 

Składniki:

  • 180g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 200g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 1 cytryna
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g masła
  • puszka ananasów w kawałkach odsączonych z syropu

Przygotowanie:

  • Dno tortownicy o średnicy ok. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Natłuścić lekko formę i papier. Na dno wyłożyć ananasy i wyrównać.
  • 180g cukru wysypać na suchą patelnię, dolać 1/4 szklankę wody i podgrzewać aż syrop zgęstnieje i zbrązowieje, pilnując jednocześnie, by się nie przypalił, ponieważ zbyt ciemny karmel jest gorzki.
  • Gorący i płynny karmel wylać na ananasy i odstawić. Karmel po chwili zastygnie i stwardnieje.
  • Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Zetrzeć żółtą część skórki, a sok wycisnąć.
  • Drugą część cukru utrzeć z jajkami na puszystą masę. Dodać skórkę z cytryny, a następnie cienką strużką wlewać sok, nie przerywając ucierania.
  • Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Na koniec masę połączyć z rozpuszczonym masłem.
  • Ciasto wylać na karmel z ananasami i wyrównać.
  • Piec w 180°C przez ok. 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie zdjąć obręcz tortownice i przełożyć ciasto na talerz „dnem do góry”. Delikatnie zdjąć dno tortownicy i powoli oderwać papier. Pozostawić do ostygnięcia.

Moja rada:

  1. Jeśli nie jesteście pewni szczelności swojej tortownicy, warto postawić ją na drugiej blaszce, by uniknąć ewentualnego zabrudzenia piekarnika.
  2. Zamiast ananasa można użyć innych owoców np. jabłek, gruszek itp.

Smacznego !

Kategorie przepisów