Cytrynowe ciasto z karmelem i ananasem.
Jak mówiłam, tak się stało… Grypa powoli opanowuje nasz dom. Jej kolejna ofiara pokasłuje i domaga się przytulania. Ja wciąż się trzymam… A na wieczór zaplanowałam sobie aromatyczną, ciepłą kąpiel z kieliszkiem czerwonego wina w dłoni. Niech no tylko chorowitki pójdą spać…
A jako, że w planach jest relaks, to warto wcześniej zaopatrzyć się w słodkie co nieco. Postawiłam na egzotyczne smaki…
Klasyczny przykład lubianego przez wielu odwróconego ciasta. Jego wyjmowaniu z foremki zawsze towarzyszy pewne napięcie, bo przecież zawsze może być ten pierwszy raz, kiedy nie zechce się „odkleić”. Moje jest pyszne, wyraźnie cytrynowe, wilgotne, ze specyficzną słodyczą karmelu i egzotycznym ananasem. Uwielbiam… i polecam, oczywiście.
Składniki:
- 180g cukru
- 1/4 szklanki wody
- 200g mąki pszennej
- 3 jajka
- 100g cukru
- 1 cytryna
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125g masła
- puszka ananasów w kawałkach odsączonych z syropu
Przygotowanie:
- Dno tortownicy o średnicy ok. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Natłuścić lekko formę i papier. Na dno wyłożyć ananasy i wyrównać.
- 180g cukru wysypać na suchą patelnię, dolać 1/4 szklankę wody i podgrzewać aż syrop zgęstnieje i zbrązowieje, pilnując jednocześnie, by się nie przypalił, ponieważ zbyt ciemny karmel jest gorzki.
- Gorący i płynny karmel wylać na ananasy i odstawić. Karmel po chwili zastygnie i stwardnieje.
- Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Zetrzeć żółtą część skórki, a sok wycisnąć.
- Drugą część cukru utrzeć z jajkami na puszystą masę. Dodać skórkę z cytryny, a następnie cienką strużką wlewać sok, nie przerywając ucierania.
- Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
- Na koniec masę połączyć z rozpuszczonym masłem.
- Ciasto wylać na karmel z ananasami i wyrównać.
- Piec w 180°C przez ok. 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie zdjąć obręcz tortownice i przełożyć ciasto na talerz „dnem do góry”. Delikatnie zdjąć dno tortownicy i powoli oderwać papier. Pozostawić do ostygnięcia.
Moja rada:
- Jeśli nie jesteście pewni szczelności swojej tortownicy, warto postawić ją na drugiej blaszce, by uniknąć ewentualnego zabrudzenia piekarnika.
- Zamiast ananasa można użyć innych owoców np. jabłek, gruszek itp.
Smacznego !