Czekoladowe ciasto, lekkie i zdrowe... Niemożliwe, no może nie, aż tak do końca, ale: bez masła, bez białego cukru, z mąką z pełnego przemiału, no i ta cukinia dodająca wilgotności.
Chociaż jeszcze trwa kalendarzowe lato w powietrzu czuć jesień. A jesień to czas między innymi szarlotki. Miałam nadmiar gruszek, więc użyłam ich zamiast jabłek. Wyszło wyborne ciasto o przepysznym smaku. Bardzo polecam taką zamianę.
Ciasto bardzo proste. Chyba innych się nie podejmuję, bo lubię proste receptury, które dodatkowo znoszą modyfikacje (dodałam mniej cukru i trochę kawy). Jeśli dodacie trochę kakao i przyprawę do piernika ciasto będzie ciemniejsze, bardziej murzynkowe. Można dorzucać orzechy albo suszone owoce. Nadaje się również do przełożenia dżemem (np. morelowym) i oblania polewą czekoladową.
Bardzo smaczne i ultra szybkie w przygotowaniu. Ciasto ładnie wyrasta, jest miękkie i sprężyste. Delikatnie wilgotne dzięki puree z dyni, ale jednocześnie dość lekkie i puszyste. Może i daleko mu do tradycyjnie ciężkiego i gliniastego brownies, co jednak smaku mu nie ujmuje. Dzięki sporej ilości płatków czekoladowych, to właśnie czekolada jest smakiem dominującym - nic więc dziwniego, że dyniowe brownies zniknia w oka mgnieniu
Jak co roku na świątecznym stole pojawi się mój ukochany piernik przełożony marcepanem i polany czekoladą. Po prostu rozkosz dla podniebienia - jak mówi mój Tata i nie tylko on... Kochamy pierniki, takie korzenne, na miodzie od jego pszczółek, rozpływają się w ustach. Ciasto jest bardzo aromatyczne, już po pierwszym kęsie wiem, że powinnam go zrobić więcej, oj więcej...
Dziś babeczki o smaku piernikowego latte z kawowo - cynamonowym kremem (...). Bardzo aromatyczne, jak przystało na wypiek o smaku piernika, mięciutkie, nieco zbite ciasto, przykryte maślanym kremem. Babeczki były bardzo smaczne, ale też ekstremalnie słodkie i niezwykle sycące.
Sernik to takie ciasto, które świetnie się spisuje w zasadzie w każdych warunkach. Osobiście mogłabym się dowolnym sernikiem zajadać bez końca. To moje ulubione ciasta. Cóż więc innego mogłabym zaproponować na Boże Narodzenie jeżeli nie sernik właśnie? Wystarczy do niego dodać trochę czekolady i suszonych śliwek aby nabrał odpowiednio świątecznego charakteru.
Ciacho proste w wykonaniu, a naprawdę zachwycające. Masa z prażonym, karmelizowanym słonecznikiem była dla mnie nowością. Można je zrobić również w wersji pół na pół z ziarnami dyni. Spód wykonałam według przepisu na biszkopt rzucany
Ciasto jest bardzo proste i przyjemne w przygotowaniu. Jest mocno czekoladowe, a dzięki sporemu dodatkowi płatków sycące, więc raczej nie sięga się od razu po drugi kawałek. Ma też charakterystyczną, nieco "gliniastą" konsystencję. Ja podałam go z sosem wiśniowym, ale jakaś kwaskowata konfitura też byłaby OK., bo bez niej ciasto trochę "zamula". Mimo to zachęcam do spróbowania, u mnie szybko zostało zjedzone.
Wczoraj wieczorem naszła nas ochota na coś słodkiego, miały być ciasteczka, ewentualnie muffinki, ale powstało zupełnie co innego;) Jak zawsze kiedy spontanicznie tworzę słodki wypiek z tego co jest pod ręką - wychodzi przepyszne ciasto, które znika w mgnieniu oka.
Puszysty, lekki biszkopt. Kremowa, mleczna masa. Czekoladowa polewa. ACH I OCH. Całość rozpływa się w ustach. Schłodzona w lodówce to świetny deser w te upały
Zima w pełni, zimno, mroźno prognozy przewidują kolejne opady śniegu, może więc zamiast jej się bać zaprośmy ją do kuchni. Można przecież upiec śnieżne kule, na ciepło, słodko z kokosem. Te śnieżne kule to nic innego jak delikatne, puszyste, waniliowe ciasto na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem wiórków kokosowych, przykryte cieniutką warstwą kremu obtoczone w kokosie.
Ciasteczka te powstały, ponieważ zostały mi białka z pieczenia chrustów. Okazały się bardzo smaczne, szybkie i zdrowe. Sezamowe ciasteczka z płatków owsianych
Przygotowanie ciasta zajmuje ok 35 min, do spożycia nadaje się po ok 1 h, a znika w tempie ekspresowym, niezauważalnie, tak jakby samo się zjadało:P Kruche ciasto milionera w oryginale nie ma w sobie orzeszków, które dodałam dla złamania słodyczy.