Murzynek z bitą śmietaną
Zapraszam do wypróbowania przepisu na murzynka z bitą śmietaną. Ciasto jest pyszne, puszyste, palce lizać. Skorzystałam z przepisu Oli 83 - link tutaj, pozdrawiam.
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- 4 jajka
- 4 łyżki dżemu
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny (25 dag)
- 2 łyżeczki sody
- 1 litr śmietany kremówki (30 %)
- 4 śmietan - fixy
- 1 cukier wanilinowy
- cukier puder (10 dag)
- sok z połowy cytryny
- ciepła woda
- płatki migdałowe
Żółtka ubić z pół szklanki cukru na kogel - mogel, dodać miękką margarynę, kakao i dżem, wszystko zmiksować na gładką masę. Mleko lekko podgrzać, wlać do ciasta zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąką wraz z sodą oraz ubitą na sztywno pianą z resztą cukru, wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu przekroić ciasto na pół.
Ubić śmietanę z cukrem wanilinowym i śmietan-fixami na sztywno. Przełożyć ciasto bitą śmietaną, na wierzch przygotować lukier. Do cukru pudru dodać ciepłą wodę, tak aby powstała w miarę płynna masa. Dodać sok z połowy cytryny, wszystko utrzeć drewnianą pałką na gładką masę. Polać murzynka lukrem, posypać płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki lub zimnego pomieszczenia, aby stężało.
Smacznego!