Fondant waniliowy

Fondant waniliowy

Zdjęcie - Fondant waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fondant, czyli forma wypieku w której środek wypieku pozostaje w formie półpłynnej. Często spotykany też pod nazwą lava cake, występuje w różnych wersjach smakowych, od najpopularniejszego czekoladowego, po modny ostatnio kajmakowy. Przepis na wersję waniliową został zaczerpnięty z bloga My Shadowland. Przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko pilnować aby nie wyjąć wypieku za wcześnie lub za późno. Fondant jest gotowy w momencie kiedy jego powierzchnia zaczyna być sprężysta ale nie zrumieniona.

 

  • 100g białej czekolady
  • 100g masła + 1 łyżka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80g cukru
  • 20g cukru z prawdziwą wanilią
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 4 ramekiny wysmarować masłem, wsypać po łyżeczce cukru pudru i dokładnie rozprowadzić po dnie i ściankach naczynia, wstawić do lodówki.

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać całość na zwartą masę. Odstawić do ostygnięcia.

 

Jajka oraz dodatkowe żółtka ubić z cukrami aż do całkowitego połączenia składników, dodać mąkę i ubijać jeszcze chwilę. Dodać esencję waniliową oraz masę czekoladową, wymieszać dokładnie.

 

Mase rozlać do oziębionych foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut.


Zdjęcie - Fondant waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis w ramach akcji wspólnego gotowania z Mirabelką, Siaśką i Lejdi.

Kategorie przepisów