Fondant waniliowy
Fondant, czyli forma wypieku w której środek wypieku pozostaje w formie półpłynnej. Często spotykany też pod nazwą lava cake, występuje w różnych wersjach smakowych, od najpopularniejszego czekoladowego, po modny ostatnio kajmakowy. Przepis na wersję waniliową został zaczerpnięty z bloga My Shadowland. Przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko pilnować aby nie wyjąć wypieku za wcześnie lub za późno. Fondant jest gotowy w momencie kiedy jego powierzchnia zaczyna być sprężysta ale nie zrumieniona.
- 100g białej czekolady
- 100g masła + 1 łyżka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 80g cukru
- 20g cukru z prawdziwą wanilią
- 100g mąki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżeczki cukru pudru
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 4 ramekiny wysmarować masłem, wsypać po łyżeczce cukru pudru i dokładnie rozprowadzić po dnie i ściankach naczynia, wstawić do lodówki.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać całość na zwartą masę. Odstawić do ostygnięcia.
Jajka oraz dodatkowe żółtka ubić z cukrami aż do całkowitego połączenia składników, dodać mąkę i ubijać jeszcze chwilę. Dodać esencję waniliową oraz masę czekoladową, wymieszać dokładnie.
Mase rozlać do oziębionych foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut.
Przepis w ramach akcji wspólnego gotowania z Mirabelką, Siaśką i Lejdi.