Porady kulinarne
-
Gnocchi - jakie składniki?
Składnikami klasycznego gnocchi są: mięsiste ziemniaki, mąka, jajko, sól.
-
Sałatka ziemniaczana - kiedy jest najlepsza?
Wszystkie sałatki ziemniaczane, najlepsze są zaraz po przygotowaniu i w temperaturze pokojowej. Tak więc powinny być spożyte w tym samym dniu, w którym zostały zrobione.
-
Schab gotowany - jak nadać mu ładny kształt?
Schab najlepiej obwiązać dratwą aby nadać mu kształt, potem będzie lepiej nam się kroiło.
-
Strudel - co powinniśmy wiedzieć o jego przygotowaniu?
Zarabiając strudlowe ciasto można dodać roztopiony smalec, masło lub olej. Można użyć całego jajka, tylko białka, albo też w ogóle z niego zrezygnować. Jedna rzecz jest niezmienna i chyba najtrudniejsza - rozciągnięcie ciasta tak cienko aby stało się niemal przeźroczyste.
-
Bułki na hot-dogi - jak je formować?
Aby zrobić podłużne bułki do hot-dogów, z każdego odciętego kawałka ciasta uformować prostokąt o wymiarach mniej więcej 6-15 cm. Zaczynając od dłuższego boku, zwijać bułki, a krawędzie i końce przyszczypać, aby nadać im ładny kształt.
-
Zupa mleczna z zacierkami - co zrobić, jak zgęstnieje?
Zupa mleczna z zacierkami ma tendencje do gęstnienia. Aby ją rozrzedzić przed ponownym podaniem należy zagotować w oddzielnym garnuszku ok 1 szklanki mleka i dodać je do zupy w trakcie podgrzewania.
-
Zacierki - co zrobić, aby się ze sobą nie sklejały?
Starte ciasto rozkładam na lnianej ściereczce i zostawiam na chwile aby obeschło
-
Jak wyfiletować kurczaka?
Najpierw trzeba umyć kurczaka i osuszyć go ręcznikiem papierowym. Odciąć skrzydełka w pierwszym stawie. Zrobić nacięcie skóry wokół szyi. Kurczak powinien leżeć na grzbiecie. Lekko podciągnąć skórę i zrobić nacięcie na kształt odwróconej litery V i ostrożnie wyciągnąć dwie małe kostki (są ostre!).
Ułożyć na piersi i z tyłu naciąć po całej długości. Nacisnąć lekko wokół skrzydełek i poruszyć skrzydełkiem by naciąć w miejscu stawu. W ten sposób oddzielić skrzydełka od reszty korpusu. Pociągnąć za boki i ściągnąć aż do wysokości udek a z przodu mostka. Przy mostku na przodzie ostrożnie oderwać skórę od kostki (dwoma palcami lub nożykiem).
Potem…
-
Jakich małży używać do jedzenia?
Do jedzenia wykorzystujemy tylko świeże, szczelnie zamknięte małże. Po ugotowaniu zaś, odrzucamy wszystkie, które się nie otworzyły.
-
Ekstrakt domowej roboty - gdzie przechowywać?
Ekstrkat należy odłożyć w ciemne, suche miejsce (nie do lodówki).
-
Tarty - jakiej mąki użyć?
Używaliśmy mąki pełnoziarnistej, jednak ciasto było przez to nieco za "ciężkie", mąka pszenna pozwoli na uzyskanie pożądanej kruchości i fajnej konsystencji.
-
-
Czym można zastapić koszyk do pieczenia chleba?
Są pewne metody, które pozwalają osiągnąć taką formę chleba w domu, nie podsypując go sporą ilością mąki (przez co byłby suchy) i nie uzyskując po upieczeniu placka, a to wszystko bez koszyka. Wystarczy zastąpić koszyk zwykłym kuchennym sitem/durszlakiem.
-
Jaka jest alternatywa dla tradycyjnych gołąbków ?
To gołąbki bez zawijania - posiekana kapusta ląduje w farszu i robimy rodzaj pulpetów oraz zapiekanka z farszu gołąbkowego.
-
Spaghetti - jakiego mięsa użyć?
Według mnie spaghetti najlepsze wychodzi z mieszanego mięsa wieprzowo -wołowego. Sama wołowina jest zbyt sucha, a sama wieprzowina zbyt tłusta, ale razem uzupełniają się doskonale
-
Makaron jajeczny - jakie są włoskie zasady jego przygotowania?
Włoska zasada przy przygotowaniu makaronu jajecznego: 1 jajko na każde 100 g mąki. Dodatek soli jest niezbędny by ciasto miało odpowiednią strukturę.