Porady kulinarne
-
-
Brownie - jak sprawdzić czy jest upieczone?
Należy włożyć patyczek do szaszłyków w ciasto, jeśli po wyjęciu patyczek będzie cały oblepiony płynnym ciastem - ciasto nie jest gotowe. Patyczek powinien być oblepiony okruszkami ciasta, nie może być całkowicie suchy.
-
-
Jak kroić knedliki?
Gorące kndele najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąc nad nim.
-
Sernik - o czym warto wiedzieć?
Dbamy aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową i mieszamy tylko do połączenia składników.
-
Kasza jaglana - jak gotować?
Jaglankę przesypujemy do rondelka, a szklankę wypełniamy wodą zajmując płynem dwa razy tyle objętości co kasza - czyli gotujemy w proporcjach 1:2.
-
Chaczapuri - ile mąki dodać?
Aby prawidłowo określić ilość potrzebnej mąki, trzeba pamiętać, że ciasto może lekko lepić się do rąk, musi być lekkie i dobrze napowietrzone.
-
Tarta - jak wałkować ciasto?
Sposób na wałkowanie, który polecam to wałkowanie pomiędzy dwoma arkuszami grubszej foli (polecam rozciąć torebkę zip/strunową i w ten sposób uzyskać 2 kawałki foli). Dzięki temu sposobowi nie musimy dosypywać mąki, a ciasto łatwiej odchodzi.
-
Chleb - co zrobić, aby nie przypaliły się ziarna na wierzchu?
Obficie spryskać wodą wierzch chleba, by pestki i ziarna nie przypaliły się podczas pieczenia...
-
Fasolka szparagowa - jak zachować jej jędrność po blanszowaniu?
Fasolkę oczyściłam i zblanszowałam kilka minut we wrzątku. Następnie przełożyłam do wody z lodem, by zachowała jędrność.
-
Krem waniliowy - jakie ma zastosowanie?
Wykorzystywałam go do nadziewania ptysi i małych babeczek lub jadłam polane nim truskawki, maliny, jagody.
-
Chleb - co podnosi jego walory smakowe?
Zostawiłam go do wyrastania na 12 h w lodówce, to znacznie podniosło jego walory smakowe.
-
Bułki maślane - jak uzyskać chrupiąca skórkę?
Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiąca skórkę to możemy posmarować mlekiem zamiast masła.
-
-
-
Jambalaya - jakie składniki?
Głównymi składnikami są warzywa, pomidory, kurczak lub chorizo, także owoce morza, przyprawa Cajun i ryż.