Pascha w wersji light

Pascha w wersji light
Zdjęcie - Pascha w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pascha w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pascha w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pascha w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 ½ l jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 szklanka rozdrobnionych bakalii (orzechy, migdały, suszone morele, odrobina rodzynek)
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki fruktozy lub cukru
  • bakalie do ozdoby
Przygotowanie

Jogurt wymieszać, przełożyć na gazę lub bawełnianą ściereczkę, związać rogi i powiesić nad miseczką, tak, aby z jogurtu mogła odciekać serwatka. Co jakiś czas warto mocno wycisnąć nadmiar płynu. Odciekanie potrwa jakieś 2-3 dni.


Z jogurtu powinien powstać serek, jego ilość będzie zależna od jakości jogurtu. Ja uzyskałam 800 g gotowego kremowego serka.

Żółtka utrzeć z fruktozą na białą, puszystą masę.


Do żółtek dodawać po łyżce serka i nadal ucierać. Na koniec wsypać bakalie i dokładnie wymieszać.


Masę przełożyć do formy wyłożonej gazą. Można do tego celu wykorzystać np. doniczkę z dziurą lub tak jak ja, wiaderko po serku z wywierconymi na dnie otworkami. Odstawić na 24 godziny – nadmiar płynu powinien wypłynąć przez dziurki.


Paschę przełożyć na talerz, delikatnie usunąć gazę, ozdobić według uznania.


Porada:

1. Możesz zawinięty w ściereczkę jogurt ułożyć na sicie, przykryć deseczką lub talerzykiem i czymś obciążyć lub wykorzystać specjalną prasę do wyciskania sera.

2. Jeśli w potrawie wykorzystujesz surowe jajka, chcąc uniknąć zatrucia salmonellą, przed użyciem należy sparzyć skorupkę jajka (najlepiej ułożyć je na sitku i polewać przez kilkanaście sekund wrzątkiem).



Przepis pochodzi z cafebabilon.blogspot.com

Kategorie przepisów