Niekonwencjonalne ciasta: keks z awokado i cynamonem
Jeśli kupiliście niedojrzałe awokado połóżcie je na ciepłym kaloryferze, a jeśli akurat jest lato – koło jabłek, tak długo aż będzie miękkie.
Składniki:Ciasto:
– mąka – 1 szklanka
– cynamon – 3 łyżeczki
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– sól – pól łyżeczki
– cukier – 3/4 szklanki
– cukier waniliowy – 1 opakowanie
– olej – 1/4 szklanki
– jajka – 2 sztuki
– awokado – 2 dojrzałe (!!!) owoce
Polewa kakaowo – cynamonowa (opcjonalnie):
– masło – pół kostki
– mleko – 3 łyżki
– cukier – pół szklanki
– cynamon – 1 łyżeczka
– kakao – 2 łyżki
0. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
1. Awokado obrać i wypestkować. Półtora owoca zmielić blenderem na gładką masę, a pół posiekać.
2. Jajka z cukrem i olejem zmiksować na gładką masę, po czym dodać masę z awokado i awokado w kawałkach, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać „suche produkty”, czyli mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Następnie powoli wsypywać do „mokrych” mieszając delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej masy.
4. Masę wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez godzinę w piekarniku. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić na chwilę do ostygnięcia.
5. Przygotować polewę: wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu stale mieszając, aż się połączą. Następnie trzeba poczekać, aż masa nieco zgęstnieje – ok 20 – 30 minut i można polać ciasto.
Smacznego :-)