Indyk faszerowany piernikiem

Indyk faszerowany piernikiem
Zdjęcie - Indyk faszerowany piernikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Indyk faszerowany piernikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • indyk o wadze 3,5 kg
  • 100 g pierniczków glazurowanych (bez czekolady)
  • czerstwa kajzerka
  • 2 jajka
  • cebula
  • 50 g słoniny
  • łyżka świeżego tymianku
  • 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • łyżka świeżo startego imbiru
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz
Przygotowanie Olej wymieszać z sosem sojowym, miodem, imbirem, papryką, łyżką soli i łyżeczką pieprzu. Indyka dokładnie umyć i natrzeć z każdej strony marynatą. Włożyć do lodówki na 12 godz.


Słoninę drobno pokroić i podsmażyć na patelni, dodać posiekaną cebulę i smażyć kilka minut. Pierniczki i bułkę pokroić w drobną kostkę, dodać słoninę z cebulką, jajka, posiekany tymianek, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Wymieszać i nafaszerować tym indyka. Otwór spiąć wykałaczkami i zaszyć, nogi związać razem.


Piekarnik nagrzać do temp. 200°C. Indyka umieścić na ruszcie i przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Pod spód włożyć brytfannę wypełnioną wodą na wysokość ok. 2 cm.


Indyka piec przez 15 min., po czym zmniejszyć temperaturę do 150°C, zdjąć folię i piec jeszcze 2,5 godz.


Porada:

Aby upieczony indyk nie był suchy, należy go polewać wodą wraz z mięsnymi sokami z brytfanki co ok. 15-20 min. Przed pieczeniem pod skórę można włożyć też ok. 4 łyżki miękkiego masła.



Przepis pochodzi z mirabelkowy.blogspot.com

Kategorie przepisów