Porady kulinarne
-
Kasza jaglana - jak gotować?
Jaglankę przesypujemy do rondelka, a szklankę wypełniamy wodą zajmując płynem dwa razy tyle objętości co kasza - czyli gotujemy w proporcjach 1:2.
-
Chaczapuri - ile mąki dodać?
Aby prawidłowo określić ilość potrzebnej mąki, trzeba pamiętać, że ciasto może lekko lepić się do rąk, musi być lekkie i dobrze napowietrzone.
-
Tarta - jak wałkować ciasto?
Sposób na wałkowanie, który polecam to wałkowanie pomiędzy dwoma arkuszami grubszej foli (polecam rozciąć torebkę zip/strunową i w ten sposób uzyskać 2 kawałki foli). Dzięki temu sposobowi nie musimy dosypywać mąki, a ciasto łatwiej odchodzi.
-
Chleb - co zrobić, aby nie przypaliły się ziarna na wierzchu?
Obficie spryskać wodą wierzch chleba, by pestki i ziarna nie przypaliły się podczas pieczenia...
-
Fasolka szparagowa - jak zachować jej jędrność po blanszowaniu?
Fasolkę oczyściłam i zblanszowałam kilka minut we wrzątku. Następnie przełożyłam do wody z lodem, by zachowała jędrność.
-
Krem waniliowy - jakie ma zastosowanie?
Wykorzystywałam go do nadziewania ptysi i małych babeczek lub jadłam polane nim truskawki, maliny, jagody.
-
Chleb - co podnosi jego walory smakowe?
Zostawiłam go do wyrastania na 12 h w lodówce, to znacznie podniosło jego walory smakowe.
-
Bułki maślane - jak uzyskać chrupiąca skórkę?
Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiąca skórkę to możemy posmarować mlekiem zamiast masła.
-
-
-
Jambalaya - jakie składniki?
Głównymi składnikami są warzywa, pomidory, kurczak lub chorizo, także owoce morza, przyprawa Cajun i ryż.
-
Czym zagęścić gazpacho?
Tradycyjnie tę zupę zagęszcza się okruchami czerstwego chleba. To właśnie on sprawia, że zupa nie jest jaskrawoczerwona (co widać czasem w gazetkowych przepisach), lecz różowopomarańczowa.
-
Chłodnik - jaka jest zasada jego przygotowania?
Przy robieniu chłodników obowiązuje jedna, ale za to bardzo ważna zasada, zadbaj o to żeby wszystkie składniki były zimne. Wtedy wystarczy jej w zasadzie wymieszać i zupa idealna na upalny dzień gotowa.
-
Koktajle (smothie) - jaka jest zasada ich przygotowania?
Ogólna zasada to zmiskowane owoce z przetworem mlecznym.
-
Gnocchi - czym zastąpić ziemniaki?
Ziemniaki można zastąpić innym warzywem – np. dynią, pietruszką, marchewką, czy burakiem.
-
Jagodzianki - jak je formować?
Podnosić brzegi do góry, naciągając je przy tym, na koniec zlepić ciasto i lekko skręcić (ciasto bardzo łatwo się zlepia).