Porady kulinarne
-
Jak piec biszkopt?
Biszkopt najlepiej wkładać do rozgrzanego piekarnika, piec bez termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika.
-
Jak złagodzić ostrość harissy?
Ostrość harissy maleje wraz z ilością dodawanej oliwy. Arabowie w ten sposób regulują ostrość przyrządzanych przez siebie potraw. Ma to związek z faktem, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach.*
-
Biszkopt - jak uzyskać ładny kształt?
Gdy na biszkopcie wyrośnie "górka", wystarczy obrócić biszkopt i wystudzić do "do góry nogami". Po wystudzeniu będzie prosty i ładny.
-
Jak zblanszować brokuły?
Brokuły wrzucić na wrzącą wodę, gotować 2-3 minut, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
-
Jak sprawdzić świeżość muli?
Muszle powinny być zamknięte, jeśli są lekko otwarte, należy je uderzyć o kant stołu. Świeże mule, a tylko takie nadają się do spożycia, powinny zamknąć swoje muszle (ruch jest widoczny gołym okiem, wystarczy bacznie się przyglądać).
-
-
Hummus - jakie skladniki?
Prócz ciecierzycy, nieodzownymi składnikami hummusu jest sezamowa pasta tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwa. Dodatkowo smak można urozmaicać, dodając np. natkę pietruszki, suszone pomidory lub pieczoną paprykę.
-
Pasta tahini - jak długo ją przechowywać?
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.
-
Jaki chłodzić napoje?
Z racji, że praktycznie mamy jeszcze zimę to moim sposobem na szybkie chłodzenie jest wystawienie produktu za okno. Natomiast latem lub jeśli zależy Ci na czasie dobry pomysłem są kostki lodu. Po prostu wrzuć kilka kostek do napoju i jeszcze kilka do drugiej, pustej szklanki. Przelewaj płyn z jednego naczynia do drugiego wraz z lodem, aż osiągnie wymarzoną temperaturę.
-
Jak uformować okrągłe burgery?
Aby uformować równe, okrągłe kotlety można wycinać je za pomocą szklanki ;)
-
Co zrobić, aby łatwo wyciągnąć muffinki z foremki?
Proponuję wysmarować ją tłuszczem oraz wysypać krupczatką - wyjęcie muffinek będzie o wiele łatwiejsze, a poza tym nabiorą kruchości na zewnętrznej warstwie!
-
Zakwas na żur - jakie składniki?
Składniki na zakwas to: 100 g mąki żytniej, skórka z kromki razowego chleba (opcjonalnie), 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 400 ml przegotowanej wody.
-
Pizza - jak sprawdzić, czy jest już gotowa?
Jeśli chcesz sprawdzić czy pizza jest już gotowa to widelcem lekko ją podważ od spodu i sprawdź czy spód pizzy jest jasno złoty. Jeśli tak – wyjmijy. Z reguły trwa to w tradycyjnych piekarnikach od 10 do 15 minut w zależności od wielkości pizzy
-
Boef Stragonow - jakie składniki?
Danie to przygotowuje się z pokrojonej w wąskie paski polędwicy wołowej, z dodatkiem cebuli, pieczarek, a według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych czy przecieru pomidorowego
-
Surowe jajka - co zrobić przed użyciem ?
Jeśli w potrawie wykorzystujesz surowe jajka, chcąc uniknąć zatrucia salmonellą, przed użyciem należy sparzyć skorupkę jajka (najlepiej ułożyć je na sitku i polewać przez kilkanaście sekund wrzątkiem)
-
Ciasto na pizzę - jak długo ma wyrastać?
Dzięki temu, że ciasto rośnie całą noc, ma niepowtarzalną konsystencję, jest bardzo luźne i miękkie (co przekłada się później na jakość upieczonego ciasta). Nie rezygnuj z odłożenia go na noc, bo naprawdę warto. Może przeleżeć od 8 do kilkunastu godzin i spokojnie poczekać aż nadejdzie czas formowania pizzy.