Porady kulinarne
-
Czym zagęścić gazpacho?
Tradycyjnie tę zupę zagęszcza się okruchami czerstwego chleba. To właśnie on sprawia, że zupa nie jest jaskrawoczerwona (co widać czasem w gazetkowych przepisach), lecz różowopomarańczowa.
-
Chłodnik - jaka jest zasada jego przygotowania?
Przy robieniu chłodników obowiązuje jedna, ale za to bardzo ważna zasada, zadbaj o to żeby wszystkie składniki były zimne. Wtedy wystarczy jej w zasadzie wymieszać i zupa idealna na upalny dzień gotowa.
-
Koktajle (smothie) - jaka jest zasada ich przygotowania?
Ogólna zasada to zmiskowane owoce z przetworem mlecznym.
-
Gnocchi - czym zastąpić ziemniaki?
Ziemniaki można zastąpić innym warzywem – np. dynią, pietruszką, marchewką, czy burakiem.
-
Jagodzianki - jak je formować?
Podnosić brzegi do góry, naciągając je przy tym, na koniec zlepić ciasto i lekko skręcić (ciasto bardzo łatwo się zlepia).
-
Kmin rzymski - jak wydobyć jego aromat ?
Rozgrzej garnek i podsmaż kmin rzymski przez 1 minutę lub aż zacznie podskakiwać na patelni. Dzięki temu z nasion wydobędziesz niesamowity aromat.
-
Pizza - jak długo ją piec?
Piec w najwyższej możliwej temperaturze piekarnika (ważne!) przez kilkanaście minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
-
Jak skruszyć ciasteczka na drobny "piasek"?
Możemy to zrobić malakserem lub wrzucając herbatniki do torebki i przejeżdżając po nich wałkiem.
-
Flambirowanie - jakie alkohole użyć ?
Tylko trunki z wysoką zawartością alkoholu mogą być użyte do flambirowania jedzenia. Piwo, szampan i większość win nie zdaje egzaminu. Do flambirowania najlepsze są trunki o 40% zawartości alkoholu. Te o zawartości wyższej niż 60% są odradzane, ponieważ są łatwopalne i mogą stanowić zagrożenie podczas zapalania.
-
Gremolata - jakie składniki?
Natka pietruszki, kapary, czosnek, skórka z cytryny, sok z cytryny i olej.
-
-
Mąka z ciecierzycy - jak ją zrobić?
Wystarczy zmielić suchą ciecierzycę w mocnym blenderze lub młynku do kawy.
-
Jakie białka ubiją się najlepiej?
Najlepiej ubiją się białka schłodzone, więc trzymajmy je wcześniej kilka godzin w lodówce.
-
Bezy - jakie są zasady ich pieczenia?
Nigdy nie zamykamy piekarnika przy pieczeniu bez – bezy się suszy, nie piecze. Ja wkładam drewnianą łyżkę w drzwiczki, aby się nie zamykały. Taka mała szpara wystarczy.
-
Obręcze cukiernicze - z czego można je przygotować ?
Obręcze można przygotować z puszek po artykulach spożywczych.
-
Mohito - jakie są niezbędne akcesoria do wykonania drinka?
Kluczowe akcesoria do wykonania tego napoju to ugniatacz znany także pod angielską nazwą muddler - można od biedy zastąpić go drewnianą łyżką, wysoka szklanka oraz woreczki do lodu do drinków.