Porady kulinarne
-
-
Granat - jak wydłubać pestki ?
Należy przekroić granat w poprzek na dwie połówki. Następnie wziąć w dłoń jedną połówkę, przecięciem do dołu. Dłoń z granatem ustawić pod miseczką. W drugą rękę wziąć łyżkę i mocno opukiwać granat od strony skórki, tak jakbyśmy opukiwali wielkie, twarde jajko ;) Pestki z granatu zaczną same wylatywać na dłoń i do miseczki. Jest to najprostszy znany mi sposób, który zawsze stosuję.
-
-
Makaroniki - kiedy przekładać je kremem?
Makaroniki najlepiej przekładać kremem tuż przed podaniem. Inaczej skorupki zmiękną, i stracą swój urok.
-
Boczek pieczony - jak długo peklować mięso?
Boczek powinien spędzić przynajmniej jedną noc w lodówce, żeby wszystkie przyprawy i sól przeniknęły do jego wnętrza.
-
-
Brownie - jak sprawdzić czy jest upieczone?
Należy włożyć patyczek do szaszłyków w ciasto, jeśli po wyjęciu patyczek będzie cały oblepiony płynnym ciastem - ciasto nie jest gotowe. Patyczek powinien być oblepiony okruszkami ciasta, nie może być całkowicie suchy.
-
-
Jak kroić knedliki?
Gorące kndele najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąc nad nim.
-
Sernik - o czym warto wiedzieć?
Dbamy aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową i mieszamy tylko do połączenia składników.
-
Kasza jaglana - jak gotować?
Jaglankę przesypujemy do rondelka, a szklankę wypełniamy wodą zajmując płynem dwa razy tyle objętości co kasza - czyli gotujemy w proporcjach 1:2.
-
Chaczapuri - ile mąki dodać?
Aby prawidłowo określić ilość potrzebnej mąki, trzeba pamiętać, że ciasto może lekko lepić się do rąk, musi być lekkie i dobrze napowietrzone.
-
Tarta - jak wałkować ciasto?
Sposób na wałkowanie, który polecam to wałkowanie pomiędzy dwoma arkuszami grubszej foli (polecam rozciąć torebkę zip/strunową i w ten sposób uzyskać 2 kawałki foli). Dzięki temu sposobowi nie musimy dosypywać mąki, a ciasto łatwiej odchodzi.
-
Chleb - co zrobić, aby nie przypaliły się ziarna na wierzchu?
Obficie spryskać wodą wierzch chleba, by pestki i ziarna nie przypaliły się podczas pieczenia...
-
Fasolka szparagowa - jak zachować jej jędrność po blanszowaniu?
Fasolkę oczyściłam i zblanszowałam kilka minut we wrzątku. Następnie przełożyłam do wody z lodem, by zachowała jędrność.
-
Krem waniliowy - jakie ma zastosowanie?
Wykorzystywałam go do nadziewania ptysi i małych babeczek lub jadłam polane nim truskawki, maliny, jagody.