Porady kulinarne
-
Pasta Primavera - jakie składniki?
Podstawą dania jest makaron „anielskie włosy” lub spaghetti. Do przygotowania sosu wykorzystuje się dużo zielonych wiosennych warzyw oraz śmietanę, bulion drobiowy i parmezan
-
Chlebek turecki - jak go formować?
Z ciasta oddzielić 1/4 część i uformować cienki wałek o owalu lub średnicy naczynia lub formy do pieczenia. Pozostałe ciasto podzielić na 12 lub 16 kawałków i uformować małe kulki. Wałek ciasta ułożyć na obrzeżu nasmarowanego oliwą naczynia, a środek wypełnić kulkami, starannie wciskając.
-
Czym zagęścić frużelinę?
Frużelinę zagęści dodanie do owoców mąki ziemniaczanej rozmieszanej w wodzie.
-
-
Smażenie filetów rybnych - jak zapobiec ich zwijaniu?
Od strony skórki należy kilkakrotnie, płytko naciąć "po skosie" .
-
Jak uzyskać "zgrabne" klopsiki?
Najzgrabniejsze wychodzą, gdy po ułożeniu na patelni przez chwilę nią potrząsam, by kotleciki turlały się swobodnie do chwili aż zetną się na zewnątrz. Dzięki temu zabiegowi są bardziej okrągłe i łatwiej jest obsmażyć je równo z każdej strony.
-
Dekoracja kremem - jak uzyskać efekt kwiatów?
Do wykonania tej dekoracji będzie dobry rękaw z tylką w kształcie gwiazdki 1M. Wystarczy wyciskać małe rozetki i płynnym ruchem odrywać tylkę od babeczki. W środki kwiatków polecam wsadzić po jednej perełce. Efekt będzie jeszcze lepszy.
-
Dekoracja kremem - jak udekorować babeczki w sposób klasyczny?
Najpierw na środku babeczki wycisnąć "wieżę" z kremu. Czym wyższa będzie wieża, tym nasza dekoracja będzie wyższa. Następnie wycisnąć krem spiralnie zaczynając od zewnątrz, zataczając spirale do środka, nachodząc na tą "wieżę" z kremu. Zakończyć na śrdku, na szczycie "wieży", delikatnie docisnąć tylkę i płynnym ruchem oderwać od kremu.
-
Kurczak w sosie mole poblano - jakie składniki?
Zawsze jest czekolada i ostre papryczki - w oryginale dodaje się ich kilka (nieraz są dwa, a niektóre podają aż sześć) rodzajów. Do duszenia dodaje się owoce i pomidory. Jako zagęszczacz sosu stosuje się zmiksowane orzechy, migdały a nieraz podeschnięte tortille.
-
Szpinak - jak go zblanszować?
Nalezy wrzucić go do wrzątku na ok. minutę, odcedzić i zahartować zimną wodą
-
Lody bez maszynki - co zrobić aby się udały?
Co trzydzieści minut należy wyciągać z zamrażarki lody i mieszać. Ja robiłam to blenderem, żeby na pewno pozbyć się kryształków lodu, ale równie dobrze można przemieszać widelcem. Trzeba to robić, aż masa będzie zmrożona na tyle, że się po prostu nie da mieszać. Trwa to około trzech - czterech godzin, ale efekt jest wart wysiłku.
-
Bezy - jak je przechowywać?
Jeśli włożymy kruche bezy (zaraz po ostudzeniu) do szczelnie zamykanego pojemnika, pozostaną właśnie takie. Jeśli zostawimy je na wierzchu, ponownie zrobią się lekko ciągnące w środku.
-
Hummus - co jest jego podstawą?
Podstawą dobrego hummusu jest dobrze ugotowana ciecierzyca, oraz idealnie dobrane dodatki.
-
Pudding - jaki wygląd po upieczeniu?
Pudding powinien rozdzielić się na dwie warstwy - z wierzchu gąbczasta, a na spodzie lekko płynna, budyniowa.
-
Tortilla - co ułatwia wyrabianie ciasta?
Mąkę zaparza się wrzątkiem. Dzięki temu tortille wyrabia i wałkuje się bardzo łatwo, a ich przygotowanie jest zupełnie niekłopotliwe (jedynie trochę czasochłonne).
-
Szarlotka - jaki gatunek jabłek?
Choć robiłam szarlotkę już z wieloma gatunkami, to wiem na pewno, że najlepsze jest odmiana “szarej renety”. Jabłka, które nie tylko musicie przysmażać, ale wręcz surowe zalecam dodawać do tego ciasta, wówczas wiem, że szarlotka zawsze będzie doskonała i zawsze będzie wyśmienicie smakować.