Knedle ze śliwkami z sosem śliwkowym
Sezon na śliwki powoli dobiega końca. Śliwowica, powidła i inne pyszności zrobione. Sezon na owoce powoli się kończy. Jeszcze na targu możemy kupić śliwki, jabłka szybciutko zabieramy się za zrobienie knedli ze śliwkami, które są bardzo łatwe do zrobienia. Knedle ze śliwkami są najlepsze.Knedle są pyszne w smaku, dodatek bakalii fajnie balansuje smak. Do knedli możemy przygotować różne sosy, u mnie tym razem sos na bazie śliwek. Dodanie mąki ziemniaczanej sprawia ze knedle są bardziej puszyste, latwiej odchodzi od ręki
.
składniki
Ziemniaki obieramy,gotujemy.Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną dodajemy ziemniaki jajko dobrze wyrabiamy.Na suchej patelni prażymy mieszankę bakaliową, następnie delikatnie siekamy nożem Bakaliami faszerujemy połówki śliwki i sklejamy następnie obtaczamy ciastem formując knedle. Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.
Sos śliwkowy.
Do garnka wkładamy połówki śliwek gotujemy około 30 minut,dodajemy otartą skórkę z limonki, sos z limonki doprawiamy do smaku do smaku cukier brązowy, cynamon i wanilię.
Knedle polewamy sosem posypujemy bakaliami.
.
składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- Dodatkowo
- 1/2 kg śliwek węgierek
- 100g mieszanki bakaliowej
- cynamon
- wanilia
- cukier brązowy
- otarta skóra z limonki sok z limonki
Ziemniaki obieramy,gotujemy.Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną dodajemy ziemniaki jajko dobrze wyrabiamy.Na suchej patelni prażymy mieszankę bakaliową, następnie delikatnie siekamy nożem Bakaliami faszerujemy połówki śliwki i sklejamy następnie obtaczamy ciastem formując knedle. Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.
Sos śliwkowy.
Do garnka wkładamy połówki śliwek gotujemy około 30 minut,dodajemy otartą skórkę z limonki, sos z limonki doprawiamy do smaku do smaku cukier brązowy, cynamon i wanilię.
Knedle polewamy sosem posypujemy bakaliami.