Fasolka szparagowa & cząber

Fasolka szparagowa & cząber
Zdjęcie - Fasolka szparagowa & cząber - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Fasolka szparagowa & cząber - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ostatni plon fasolki szparagowej z mojej działki.To jedno z moich ulubionych warzyw,własciwie mogłabym jeść je cały okrąły rok.Fasolka szparagowa,czyli fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) należy do warzyw o dużej wartości odżywczej.Sezon działowy na fasolkę dobiegł końca,ale dzięki temu,iż jest przetwarzana na różne sposoby:konserwowanie,mrożenie,możemy cieszyć się jej smakiem przez całą zimę.W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej:żółta - charakteryzująca się delikatnym smakiem i zielona,bardziej wyrazista w smaku.Która odmiana jest zdrowsza? Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego,natomiast żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.Jak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie jedzenie fasolki szparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu.
Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.To świetne warzywo na jarzynkę.Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup.
Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą.
Wielu rezygnuje z tego zdrowego i pysznego warzywa ze względu na jego właściwości wzdymające ,a wystarczy dodatek cząbru,by fasolkę uczynić lekkostrawną.Znasz to ziółko?

Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) należy do jednorocznych roślin leczniczych.Powstrzymuje nadmierną fermentację i wzdęcia,pobudza trawienie,działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo.Jest świetną przyprawą do fasoli i ziemniaków.Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw.Cząber występuje w dwóch rodzajach.Letni ma delikatniejszy smak i nadaje się idealnie do zielonych warzyw.Zimowy natomiast sprawdzi się w potrawach wymagających długiego gotowania jak gulasze i wszystkie strączkowe.W jezyku niemieckim nieprzypadkowo nazywa się Bohnenkraut co oznacza "fasolowe zioło".

Fasolka gotowana z masłem i bułka tartą:

Zdjęcie - Fasolka szparagowa & cząber - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1 kg fasolki szparagowej
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
cząber
4 łyżki masła
kilka łyżek bułki tartej

Wykonanie:
  • fasolkę umyć,odciąć końcówki z ogonkami
  • ugotować w niewielkiej ilości wody z solą i cukrem.Im młodsza fasolka tym predzej bedzie miękka.Najlepiej wyłowić fasolkę i sprawdzić.Najlepsza jest lekko chrupiąca,na pewno nie rozgotowana.Czas gotowania od 6-15 minut.Odcedzić
  • masło rozpuścić w ronelku,dosypać bułkę tartą.Zamieszać i trzymać na ogniu,aż bułka z masłem się spieni.Polać fasolkę.Posypać cząbrem
  • podawać jako dodatek do dania głównego lub przekąskę
SMACZNEGO!

Kategorie przepisów