Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Pasternak z wyglądu podobny do piertuszki, jednak zupełnie odmienny w smaku. Delikatny, słodkawy, lekko anyżkowy to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto wykorzystać jego zdrowotny potencjał. Pasternak to doskonały materiał na super szybką surówkę. Ze słodko-kwaśnym jabłkiem i sosem jogurtowym smakuje wyśmienicie.
Napoleonki, w niektórych regionach zwane kremówkami to tradycyjny i ponadczasowy wypiek. Ciasto składa się z dwóch blatów ciasta francuskiego przełożonego gęstą masą budyniową.
Prosty, uniwersalny, pyszny krem budyniowy, niezastąpiony do domowych wypieków. Krem budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny, nie za słodki i bardzo łatwy do przygotowania. Ma wiele zastosowań: do tortów, tart, rolad, babeczek, eklerków, ptysi lub napoleonek.
Najsmaczniejsze są upieczone w piekarniku. W ten sposób przygotowane są smacznym dodatkiem do wykwintnego drugiego dania, szczególnie ze smażną rybą lub drobiem.
Drożdżówki w wersji wytrawnej z niebanalnym nadzieniem, ponieważ do przygotowania farszu wykorzystałam zimowy superfood - jarmuż. Bułeczki dodatkowo obsypałam orzechami włoskimi. Są mięciutkie, puszyste, zakręcone inaczej niż zwykle i bardzo smaczne.
Dzisiejszeję surówkę uzupełniają tradycjne dodatki: marchewka i jabłko, a mango nadaje miłej w smaku egzotycznej nuty. Surówka jest w wydaniu fit, z sosem winegret zamiast zawiesistej śmietany i majonezu.
Dyniowe curry z papryką i jarmużem przygotujesz w 30 minut. To prosty, szybki, rozgrzewający i bardzo kolorowy obiad lub kolacja. Zima to ciągle czas dynii i warto wykorzystać jej zdrowotny potencjał. Warzywa na mleczku kokosowym z dodatkiem przyprawto prawdziwa pycha! Tym razem propozycja wegeteriańska. Super
Szpecle to nic innego jak proste, niemieckie kluski kładzione, szczególnie popularne w kuchni bawarskiej i tyrolskiej. Są mięciutkie i bardzo smaczne, nie ukrywam to mój absolutny faworyt kuchni niemieckiej. Są idealnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych, do zup lub do serwowania jako samodzielne danie.
Moje bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej jasnej wymieszanej z pełnoziarnistą, cukier zastąpiłam miodem, mleko maślanką i nadziałam tartymi jabłkami z dodatkiem orzechów włoskich. Pychota! Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek! Zapraszam na zimowe drożdżówki z jabłkami.
Kisiel to prosty, zdrowy, lekkostrawny i smaczny deser. Nie zajmuje więcej czasu niż przygotowanie kisielu z torebki. Dzisiejszy posmakuje szczególnie miłośnikom egzotycznego mango. To zdrowsza wersja, bo przygotowana nie na soku, ale na musie z mango. Najlepszy jeszcze gorący. Jest pyszny!