Eklerki z masą migdałową

Eklerki z masą migdałową
Zdjęcie - Eklerki z masą migdałową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Eklerki z masą migdałową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Eklerki z masą migdałową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Eklerki z masą migdałową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 100 ml pełnego mleka
  • 150 ml wody
  • 170 g mąki
  • 110 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 4 jaja
  • 120 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki cukru
  • 120 g śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
Przygotowanie

W rondelku podgrzewamy wodę, mleko, margarynę oraz cukier - gotujemy na małym ogniu, aż margaryna dokładnie się rozpuści. Zdejmujemy garnuszek z ognia i dosypujemy mąki, powoli mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy jajka, mieszamy – masa stanie się gładka, lekko klejąca.


Ciasto przekładamy do szprycy, po czym wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia eklerki o wymiarach ok. 8x3 cm. Wsuwamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) i pieczemy przez 20-30 minut.


Teraz możemy przystąpić do przygotowania kremu! Płatki migdałów prażymy na rozgrzanej patelni z 4 łyżkami cukru, aż lekko zbrązowieją, po czym mielimy je w młynku. Ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec wsypując 4 łyżki cukru pudru, dodajemy serek mascarpone i migdały.


Jeśli ciasto już wystygło, przekrajamy je na pół. Krem przekładamy do szprycy, po czym wyciskamy go na połówkę eklerki, przykrywając drugą. Obsypujemy cukrem pudrem.


Porada:

Wbrew pozorom ubicie śmietany jest nie lada sztuką! Najważniejszą kwestią jest temperatura śmietanki - ciepła czy letnia nie ubije się. Dobrym pomysłem jest schowanie śmietanki na 10 minut przed ubijaniem w zamrażalniku, uważając jednak, by jej nie zamrozić. Warto schłodzić także misę od miksera oraz końcówki do ubijania.



Przepis pochodzi z mrmrssandman.blogspot.com

Kategorie przepisów