Drożdżowa strucla makowa

Drożdżowa strucla makowa
Zdjęcie - Drożdżowa strucla makowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowa strucla makowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na masę makową:
  • 250 g maku
  • 70 g rodzynek
  • 150 g orzechów włoskich, laskowych, migdałów
  • 50 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 80 g miodu
  • 50 ml rumu
  • jajko
  • białko
na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 5 g drożdży instant
  • jajko
  • żółtko
  • 45 ml kwaśnej śmietany
  • 20 g cukru
  • 2 g soli
Przygotowanie Mak wypłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na 12 godz. Po tym czasie odcedzić i zmielić 2-3 razy.


Margarynę rozpuścić w garnku z miodem. Dodać mak, posiekane orzechy i rodzynki. Smażyć kilka minut. Dodać rum i jeszcze chwilę podsmażać. Ostudzić.


Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać jajko, żółtko, śmietanę i wyrobić ciasto. Rozwałkować. Białka ubić. Mak wymieszać z żółtkiem, a następnie dodać pianę.


Masę rozłożyć na cieście, zostawiając wolne brzegi. Zwinąć struclę, a końce ciasta zawinąć pod spód.


Struclę przełożyć do keksówki wyłożonej pergaminem i odstawić na 60 min. do wyrośnięcia. Piec przez 45 min. w 170°C. Ostudzić i polać lukrem.


Porada:

Mak nie będzie odstawał od ciasta, jeżeli do masy dodamy szczyptę drożdży.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów