Rurki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną

Rurki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
Zdjęcie - Rurki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rurki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rurki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 6 jajek (360g)
  • 3 łyżki majonezu (45g)
  • 1 łyżka śmietany 18% (15g)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (9g)
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki smakowego oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią (12g)
  • sezam, czarnuszka - do posypania
Przygotowanie

Ciasto francuskie rozwinąć na prostokąt o wymiarach 26 x 38 cm. Pokroić w paski wzdłuż krótszego boku - na około 11 pasków. Każdy pasek nawinąć na foremkę - metalowy rulon - w ten sposób, aby boki ciasta zachodziły na siebie. Lekko docisnąć do foremki. Z wierzchu posmarować olejem smakowym i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 200°C, przez około 20 minut, aż się ładnie zrumienią. Zdjąć z foremek i wystudzić na kratce.


Przygotować pastę jajeczną. Jajka ugotować na twardo. Przestudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do jajek z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Upieczone rurki nadziewać pastą przy pomocy szprycy.



Przepis pochodzi z atinabc.blox.pl

Kategorie przepisów