Zrazy wieprzowe z grzybami leśnymi

Zrazy wieprzowe z grzybami leśnymi
Zdjęcie - Zrazy wieprzowe z grzybami leśnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy wieprzowe z grzybami leśnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg wieprzowiny (szynka, łopatka)
  • 300 g grzybów
  • 150 g cebuli
  • 100 g marchwi
  • 40 ml oleju Kujawskiego z ziołami (z czosnkiem)
  • gałązka rozmarynu
  • 20 g mąki
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • -3 ziarna jałowca
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie Połowę cebuli i grzyby dowolnie pokroić. Garść grzybów odłożyć do sosu. Na łyżce oleju czosnkowego zeszklić cebulę, dodać grzyby, podsmażyć. Doprawić i przestudzić.


Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Płaty mięsa oprószać pieprzem, układać grzyby i zwijać. Spiąć lub związać nicią. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć w garnku z dwoma łyżkami oleju czosnkowego.


Mięso podlać szklanką wody, dodać przyprawy, resztę cebuli i grzybów oraz marchew, a następnie dusić na wolnym ogniu do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić płyn w garnku.

Przed końcem duszenia doprawić do smaku.


Porada:

Aby uniknąć rozerwania mięsa w trakcie rozbijania, umieść je pomiędzy warstwą folii spożywczej.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów