Na taką pogodę jak dziś polecam Wam tę oto zupkę, nie dość że lekka i smaczna, to jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu i będziecie mogli dłużej rozkoszować się piękną słoneczną niedzielą.
Podróżne uczą, to niezaprzeczalny fakt. Mnie nauczyły robić zupę z soczewicy, w której się zakochałam podczas mojego pobytu w Turcji. Jestem pewna, że dzięki wspaniałemu aromatowi i jedwabistej konsystencji, Tobie też zasmakuje.
Klasyczna potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar warzywny i smażona cebula. Podawana z grzankami z bagietki i startym serem, koniecznie zapieczona w piekarniku. Jedyna w swoim rodzaju, charakterystyczna i niepowtarzalna w smaku. Do tego bardzo sycąca. Koniecznie z dodatkiem koniaku lub brandy.
Barszcz ukraiński, to bardzo prosta zupa warzywa, wzbogacona o nasiona strączkowe. Zupa ma swoje korzenie w dalekiej historii i jest przygotowana z tego, co było łatwo dostępne, co rosło na polach i w ogrodach.
Gęsta, pożywna i zdrowa zupa - krem z warzywami i łuskanym groszkiem. Warzywa, zwłaszcza cebulę i por smażę przed dodaniem do zupy, wtedy zupa zyskuje ciekawy aromat. Gotową zupę miksuję na krem, a na koniec dodaję kawałki chrupiącego boczku.
Dzisiaj jest u nas pomidorowa, ale taka... z keralską nutą, kremowa, pachnąca kokosem i kolendrą, pyszna :) Najpepiej smakuje z ryżem jaśminowym lub basmati, ugotowanym na sypko, szczodrze posypana świeżą kolendrą i skórką z limonki.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na łyżce oleju Kujawski 3 ziarna. Nie rumienimy.
Gdy warzywa zmiękną, zalewamy całość bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującego się bulionu dodajemy żółtą soczewicę i gotujemy około 15 minut lub do momentu, aż soczewica zacznie się rozpadać...
Bardzo pożywna, a jednocześnie delikatna zupa w stylu francuskim z młodą cebulą i serem. Cebula, przed gotowaniem jest smażona na delikatnie złoty kolor, dzięki temu zupa wyróżnia się ciekawym, bardzo przyjemnym smakiem