Pikantna zupa krem z marchwi i soczewicy

Pikantna zupa krem z marchwi i soczewicy

Zdjęcie - Pikantna zupa krem z marchwi i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podróżne uczą, to niezaprzeczalny fakt. Mnie nauczyły robić zupę z soczewicy, w której się zakochałam podczas mojego pobytu w Turcji. Jestem pewna, że dzięki wspaniałemu aromatowi i jedwabistej konsystencji, Tobie też zasmakuje.

Poniższy przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.

  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego ze Smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 600g marchwi, umytej i grubo startej
  • 140g czerwonej soczewicy
  • 1500 ml bulionu warzywnego
  • 125ml mleka
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Pikantna zupa krem z marchwi i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Rozgrzej garnek i podsmaż kmin rzymski i płatki chili przez 1minutę lub aż zacznąpodskakiwać na patelni.

2. Dzięki temu z nasion wydobędziesz niesamowity aromat.

3. Odmierz połowę nasion i odstaw.

4. Wlej Olej Kujawski ze Smakiem z pomidorami,czosnkiem i bazylią, dodaj marchew, soczewicę, bulion i mleko.

5. Wszystko zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15minut albo aż soczewica będzie miękka.

6. Całość dokładnie zmiksuj przy użyciu blendera.

7. Podając połóż łyżeczkę jogurtu na wierz i posyp zachowanymi nasionami.

Smacznego!

Ilość porcji: x 4 Czas przygotowania: 25min

Kategorie przepisów