Pikantna zupa krem z marchwi i soczewicy
Podróżne uczą, to niezaprzeczalny fakt. Mnie nauczyły robić zupę z soczewicy, w której się zakochałam podczas mojego pobytu w Turcji. Jestem pewna, że dzięki wspaniałemu aromatowi i jedwabistej konsystencji, Tobie też zasmakuje.
Poniższy przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta płatków chili
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki oleju Kujawskiego ze Smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 600g marchwi, umytej i grubo startej
- 140g czerwonej soczewicy
- 1500 ml bulionu warzywnego
- 125ml mleka
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej garnek i podsmaż kmin rzymski i płatki chili przez 1minutę lub aż zacznąpodskakiwać na patelni.
2. Dzięki temu z nasion wydobędziesz niesamowity aromat.
3. Odmierz połowę nasion i odstaw.
4. Wlej Olej Kujawski ze Smakiem z pomidorami,czosnkiem i bazylią, dodaj marchew, soczewicę, bulion i mleko.
5. Wszystko zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15minut albo aż soczewica będzie miękka.
6. Całość dokładnie zmiksuj przy użyciu blendera.
7. Podając połóż łyżeczkę jogurtu na wierz i posyp zachowanymi nasionami.
Smacznego!
Ilość porcji: x 4 Czas przygotowania: 25min