Zupa botwinka

Latem poza chłodnikami przygotowuję bardzo niewiele zup, ale ta z botwinki, czyli liści i korzeni buraka ćwikłowego musi się pojawić! Jeśli traficie botwinkę z maleńkimi buraczkami, kupcie dodatkowo 2 większe buraki. To właśnie one nadają jej tak pięknego koloru. Jeśli jednak wolicie coś na zimno przy tej pogodzie, przypominam też przepis na chłodnik z botwinki – klik.

1 ½ l wywaru warzywnego
1 pęczek botwiny z 2 dużymi buraczkami lub botwina + dwa duże buraki
1 mały korzeń pietruszki
1 duża marchewka
3 średnie ziemniaki
2 łyżki oliwy
4 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżki soku z cytryny
koperek
sól, pieprz
- Botwinę z burakami umyć, buraki, korzeń pietruszki, marchew i ziemniaki obrać. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Liście botwiny z łodygami pokroić na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić korzeń pietruszki i marchew, smażyć przez 5 minut często mieszając. Dodać buraki, zalać ciepłym wywarem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-15 minut (aż buraki zmiękną). Następnie dodać ziemniaki i sporą szczyptę soli. Gotować jeszcze przez około 5-7 minut, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec wrzucić do zupy pokrojone liście botwiny. Po 2 minutach ściągnąć z palnika. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy. Nałożyć na talerze, posypać koperkiem.