Zupa z żółtej soczewicy z pestkami dyni

Zupa z żółtej soczewicy z pestkami dyni
Zdjęcie - Zupa z żółtej soczewicy z pestkami dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z żółtej soczewicy z pestkami dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z żółtej soczewicy z pestkami dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z żółtej soczewicy z pestkami dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z żółtej soczewicy z pestkami dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml mleczka kokosowego lub opcjonalnie słodkiej śmietany
  • 150 g żółtej soczewicy
  • 60 ml oleju Kujawski z pestek dyni
  • 50 g szalotki lub cebuli
  • 25 g pestek dyni
  • 15 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • biały pieprz
Przygotowanie

Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na łyżce oleju Kujawski 3 ziarna. Nie rumienimy. 


Gdy warzywa zmiękną, zalewamy całość bulionem i doprowadzamy do wrzenia.


Do gotującego się bulionu dodajemy żółtą soczewicę i gotujemy około 15 minut lub do momentu, aż soczewica zacznie się rozpadać.


Miksujemy zupę na gładki krem.


Dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.


Pestki dyni prażymy na suchej patelni.


Zupę przelewamy do talerzy i posypujemy prażoną dynią.


Każdą porcję polewamy łyżką oleju Kujawski z pestek dyni.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów