Zupa pieczarkowo-szpinakowa

Zupa pieczarkowo-szpinakowa

Na taką pogodę jak dziś polecam Wam tę oto zupkę, nie dość że lekka i smaczna, to jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu i będziecie mogli dłużej rozkoszować się piękną słoneczną niedzielą.

 

Zdjęcie - Zupa pieczarkowo-szpinakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 4 porcje:

cebula

300 g pieczarek

450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego

2 łyżki oleju rzepakowego

1 litr bulionu (u mnie drobiowo-wołowy własnej produkcji)

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki lubczyku

1/2 łyżeczki bazylii

sól, pieprz

3 łyżki śmietany 18%

 

1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażać w garnku na oleju. Po chwili dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i smażyć około 5 minut.

2. Zalać podsmażone pieczarki i cebulę bulionem. Gotować 15 minut.

3. Dodać szpinak i gotować jeszcze 10 minut na wolnym ogniu i bez przykrycia, aby zupa nie straciła soczyście zielonego koloru.

4. Dodać przyprawy i wymieszać stopniowo ze śmietaną.

5. Można podawać z jajkiem, pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

Przepis dodaję do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2013. A czy Wy ugotowaliście już coś pieczarkowego? Jutro Międzynarodowe Święto Pieczarek!

 

Zdjęcie - Zupa pieczarkowo-szpinakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tags: pieczarki, Pieczarkowy Tydzień, szpinak

Kategorie przepisów