Zupa pieczarkowo-szpinakowa
Na taką pogodę jak dziś polecam Wam tę oto zupkę, nie dość że lekka i smaczna, to jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu i będziecie mogli dłużej rozkoszować się piękną słoneczną niedzielą.
Składniki na 4 porcje:
cebula
300 g pieczarek
450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 litr bulionu (u mnie drobiowo-wołowy własnej produkcji)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki bazylii
sól, pieprz
3 łyżki śmietany 18%
1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażać w garnku na oleju. Po chwili dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i smażyć około 5 minut.
2. Zalać podsmażone pieczarki i cebulę bulionem. Gotować 15 minut.
3. Dodać szpinak i gotować jeszcze 10 minut na wolnym ogniu i bez przykrycia, aby zupa nie straciła soczyście zielonego koloru.
4. Dodać przyprawy i wymieszać stopniowo ze śmietaną.
5. Można podawać z jajkiem, pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Przepis dodaję do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2013. A czy Wy ugotowaliście już coś pieczarkowego? Jutro Międzynarodowe Święto Pieczarek!
Tags: pieczarki, Pieczarkowy Tydzień, szpinak