Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński, to bardzo prosta zupa warzywa, wzbogacona o nasiona strączkowe. Zupa ma swoje korzenie w dalekiej historii i jest przygotowana z tego, co było łatwo dostępne, co rosło na polach i w ogrodach.
Niektórzy dodają do barszczu kapustę włoską i przecier pomidorowy. Ja natomiast preferuję ziemniaki krojone w kostkę, marchew i pietruszkę startą na tarce, do tego biała fasola i starte buraczki. Dla ułatwienia dodaję gotowe buraki cięte, takie z zalewą, prosto ze słoika, można je dostać prawie w każdym sklepie.
Świetna zupa dla wegetarian, o ile będzie przygotowana na wywarze warzywnym. Polecam bardzo dla całej rodziny ?
Składniki / 5 porcji
- 2 szklanki suchej białej fasoli np. piękny Jaś
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- 3 większe ziemniaki
- 1 cebula
- 450 g buraczków z zalewą ( ze słoika )
- 2 łyżeczki soku z cyrtyny
- 100 ml. śmietanki do zup
- przyprawy – 2 liście laurowe, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki tymianku
- kilka związanych gałązek lubczyku, pietruszki i selera
- sól i pieprz
- 2, 5 – 3 litry wywaru ( u mnie na golonce z indyka )