Zupa z groszku łuskanego i warzyw
Gęsta, pożywna i zdrowa zupa -krem z warzywami i łuskanym groszkiem. Warzywa, zwłaszcza cebulę i por smażę przed dodaniem do zupy, wtedy zupa zyskuje ciekawy aromat. Gotową zupę miksuję na krem, a na koniec dodaję kawałki chrupiącego boczku. Groch to dobre źródło białka, składników mineralnych i cennych witamin. Zupa będzie zastrzykiem energii i dobrego samopoczucia. Polecam więc potrawy z groszku i warzyw, na każdą porę roku ?
Składniki
- 2 i 1/2 litra bulionu
- 4 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w plasterki
- 1 pietruszka pokrojona w plasterki
- 1 por ( jasna i jasnozielona część ) pokrojone w plasterki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 szkl. łuskanego groszku
- kilka plasterków wędzonego boczku, pokrojonego na paseczki
- 3 liści laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki curry ( opcjonalnie )
- olej do smażenia
Groszek daję do miseczki i płukam do czasu, kiedy woda będzie czysta. Wypłukany groszek ponownie zalewam wodą i zostawiam na całą noc do namoczenia. Namoczony groszek osączam z wody i daję do bulionu. Gotuję do miękkości. Pod koniec gotowania dodaję ziemniaki, liście laurowe i zioła. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju, dodaję cebulę, marchewkę, pietruszkę i por. Warzywa smażę do czasu, kiedy się lekko przyrumienią. Zawartość patelni daję do bulionu i gotuję kolejne 30 minut, na małym ogniu. Na tej samej patelni smażę na rumiano kawałki boczku. Gotową zupę doprawiam do smaku, usuwam liście laurowe i miksuję na krem. Fani orientalnych smaków, mogą dodać do wywaru pół łyżeczki curry. Do każdej porcji dodaję kilka paseczków boczku, można dodać również grzanki i świeże zioła ? Smacznego ?