Bardzo prosty przepis na smaczną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę z pieczonego czosnku. Serek topiony sprawia, że zupa jest aksamitna i kremowa. Można podać ją do picia w kubku lub na talerzu, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Wigilijny czerwony barszcz to dla mnie esencja smaku Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem. Ten, dzięki upieczeniu – a nie ugotowaniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak. Najlepiej podawać go z uszkami, pasztecikami lub… kluskami kładzionymi, które możemy zrobić samodzielnie – najprościej, najszybciej i najtaniej.
Zakwas robi się sam i to jest jego niezaprzeczalna zaleta. Jestem przekonana, że każdy znajdzie w wirze przedświątecznych zadań, 10 minut, aby przygotować tę kwintesencję zdrowego smaku.
Witajcie poświątecznie. Leniwe dni teraz nastały, odpoczynek i luz - to lubię najbardziej w tym okresie. Również z lenistwa gotować się nie chce, trzeba wykorzystać resztki jedzenia, które zostały po Świętach, bo już odgrzewane tak nie smakują.
A może pomidorowo - czosnkowa? Pyszna, esencjonalna, bardzo aromatyczna. Przepis znalazłam na blogu Chilli Bite i prawie nic w nim nie zmieniłam, nie miałam jedynie cytryny, więc nie dodałam skórki cytrynowej. Lubię czosnek, ale jego ilość w tej zupie jest zatrważająca, więc pierwszy raz zrobiłam tę zupę z połowy porcji, ale już następnym razem zrobię jej o wiele więcej:)
Barszcz gotuję tylko kilka chwil. Zupa wychodzi bardzo esencjonalna i nie ma obawy, że straci kolor. Zanim sięgniecie po torebkę z proszkiem, może wypróbujecie przepis na barszcz prosty jak... barszcz ;).
Zachęcona moim ostatnim 'rosołowym' sukcesem, postanowiłam przygotować kolejną zupę. Tym razem zapraszam Was na krem brokułowy z odrobiną oliwy z oliwek i parmezanem.
Szybka, łatwa i pyszna zupa kremowa z warzyw, które prawie zawsze mam w lodówce. Smak podkręcony przez koperek z dodatkiem chrupiącej rzodkiewki. Bardzo sycąca, wspaniale komponuje się z kromką domowego chleba posmarowanego masłem.
Po upalnym lecie, w czasie którego wszyscy szukaliśmy ochłodzenia nadeszła pora rozgrzewania. Różne są na to sposoby, mój ulubiony to kubek gorącej zupy. Oczywiście kremowej. Dzisiaj proponuję zupę wielowarzywną z dodatkiem papryczki chilli i chrupiących grzanek.
Jeśli jesteście fanami lazanii ta zupa z pewnością przypadnie Wam do gustu. Inspirację do niej znalazłam na kilku amerykańskich blogach, jednak nie posłużyłam się, żadnym konkretnym przepisem, raczej wszystko zrobiłam po swojemu. Jest to kolejne ciekawe wcielenie zupy pomidorowej, tym razem wersja bardo sycąca.
Wykorzystaj sezon kurkowy na maksa. Kurki są pyszne, zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania. (...) Prosta i genialna w smaku zupa na lato, koniecznie do przygotowania.