Zupa a’la lazania
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Jeśli jesteście fanami lazanii ta zupa z pewnością przypadnie Wam do gustu. Inspirację do niej znalazłam na kilku amerykańskich blogach, jednak nie posłużyłam się, żadnym konkretnym przepisem, raczej wszystko zrobiłam po swojemu. Jest to kolejne ciekawe wcielenie zupy pomidorowej, tym razem wersja bardo sycąca.
Składniki- mięso mielone - 300 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- makaron (np. świderki) - 100 g
- pieczarki - 100 g
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- bazylia suszona - 1 łyżka
- cukier - szczypta
- parmezan - do posypania
- świeża bazylia - do ozdoby
- bulion drobiowy lub warzywny - 2 l
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i suszoną bazylię. Przemieszać i chwilę razem smażyć. Dodać mielone mięso, przemieszać, dodać pokrojone pieczarki oraz koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować razem ok. 10 min. Po tym czasie wrzucić makaron i gotować jeszcze ok. 5-7 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietanki. Gorącą zupę przed podaniem posypać tartym parmezanem i świeżą bazylią.
Smacznego:)