Barszcz czerwony - bardzo prosty

Barszcz w Święta musi być! :) W moim domu rodzinnym barszcz jest zawsze pyszny, intensywny w smaku. Babcia potrafi zdziałać cuda :) Kluczem jest odpowiednie doprawienie. Jak na mój pierwszy barszcz w życiu, to smak wyszedł super. Mimo to wierzę, że kiedyś zrobię taki barszcz, jak moja babcia :)

Zdjęcie - Barszcz czerwony - bardzo prosty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Co potrzebujemy:
  • 1 kg buraków
  • 1,5 l wody
  • 3-4 łyżki octu
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól pieprz
  • 3 łyżeczki cukru


1. Buraki obieramy, przecinamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody. Dodajemy kilka liści laurowych i około 10 kuleczek ziela angielskiego (u mnie wszystko wrzucam "na oko" ;)).
Zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez około 1 godzinę. Słodzimy, solimy i pieprzymy.

2. Gdy buraki nieco zmiękną, dodajemy 2 łyżki octu, chwilę gotujemy i próbujemy. Jeśli jest mało wyrazisty, dodajemy jeszcze octu, soli lub pieprzu.

SMACZNEGO :)



















Przepisy z tych kategorii

Zakwas buraczany
4

Zakwas buraczany

aronia aronia
Wiem co jem

Wigilijny barszcz
1

Wigilijny barszcz

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zakwas z buraków
1

Zakwas z buraków

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Barszcz wigilijny na zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Zakwas z buraków - kwas buraczany
1

Zakwas z buraków - kwas buracz…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Barszcz czerwony
1

Barszcz czerwony

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia