Paszteciki krucho-drożdżowe do barszczyku

Paszteciki krucho-drożdżowe do barszczyku

Zdjęcie - Paszteciki krucho-drożdżowe do barszczyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Witajcie poświątecznie. Leniwe dni teraz nastały, odpoczynek i luz - to lubię najbardziej w tym okresie. Również z lenistwa gotować się nie chce, trzeba wykorzystać resztki jedzenia, które zostały po Świętach, bo już odgrzewane tak nie smakują. I właśnie te moje paszteciki zawierają jako główny składnik wigilijną kapustę z grzybami. Idealne do barszczyku. Ciasto jest świetne i bardzo polecam, zwłaszcza, że zbliża się Sylwester i można zaskoczyć swoich gości:-). A czym nafaszerować? Decyzja należy do Was;-).
Zdjęcie - Paszteciki krucho-drożdżowe do barszczyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki,
  • 0,5 kostki margaryny lub masła,
  • 1jajko + 1 jajko do posmarowania,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól,
  • 5 dkg drożdży świeżych,
  • 0,5 szkl. śmietany,
  • 1 łyżka zimnej wody,

Propozycje nadzienia:

  • mięsny farsz, który znajdziecie tutaj,
  • z kapusty i grzybów, jak tutaj.

Przygotowanie:
Do mąki wsypać proszek do pieczenia, drożdże, cukier i szczyptę soli, dodać kawałki margaryny. Nożem posiekać. Następnie wbić jajko, wlać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche należy dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 3mm. Wyciąć 3 około 10-centymetrowe prostokąty, na brzegu każdego ułożyć farsz zrolować i pociąć po skosie, jak kopytka, co 4-5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec do zrumienienia w 180 stopniach C. Podawać z barszczykiem, na który zapraszam tutaj.
Zdjęcie - Paszteciki krucho-drożdżowe do barszczyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów