Paszteciki krucho-drożdżowe do barszczyku
Witajcie poświątecznie. Leniwe dni teraz nastały, odpoczynek i luz - to lubię najbardziej w tym okresie. Również z lenistwa gotować się nie chce, trzeba wykorzystać resztki jedzenia, które zostały po Świętach, bo już odgrzewane tak nie smakują. I właśnie te moje paszteciki zawierają jako główny składnik wigilijną kapustę z grzybami. Idealne do barszczyku. Ciasto jest świetne i bardzo polecam, zwłaszcza, że zbliża się Sylwester i można zaskoczyć swoich gości:-). A czym nafaszerować? Decyzja należy do Was;-).
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 0,5 kostki margaryny lub masła,
- 1jajko + 1 jajko do posmarowania,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru,
- sól,
- 5 dkg drożdży świeżych,
- 0,5 szkl. śmietany,
- 1 łyżka zimnej wody,
Propozycje nadzienia:
Przygotowanie:
Do mąki wsypać proszek do pieczenia, drożdże, cukier i szczyptę soli, dodać kawałki margaryny. Nożem posiekać. Następnie wbić jajko, wlać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche należy dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 3mm. Wyciąć 3 około 10-centymetrowe prostokąty, na brzegu każdego ułożyć farsz zrolować i pociąć po skosie, jak kopytka, co 4-5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec do zrumienienia w 180 stopniach C. Podawać z barszczykiem, na który zapraszam tutaj.