Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi

Wigilijny czerwony barszcz to dla mnie esencja smaku Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem. Ten, dzięki upieczeniu – a nie ugotowaniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak. Najlepiej podawać go z uszkami, pasztecikami lub… kluskami kładzionymi, które możemy zrobić samodzielnie – najprościej, najszybciej i najtaniej. Jeśli do tej pory dodatki Zdjęcie - Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamido barszczu kupowaliście – zachęcam do przygotowania choćby takich prostych, błyskawicznych kluseczków.

Barszcz:

  • 2 kg buraków (6-8 dużych sztuk)
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • pół selera
  • 1 mała cebulka
  • 5 kawałków kapeluszy suszonych borowików
  • 100 ml białego wytrawnego wina (mniej niż pół szklanki)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku)
  • sól, pieprz

Kluski kładzione:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 220 ml wody gazowanej
  • 0,5 łyżeczki soli

Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie do garnka wlewamy 2,5 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy oraz grzyby. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je (wystarczy potrzeć skórkę ręcznikiem jednorazowym – zejdzie sama) i ścieramy na tarce o dużych oczkach (można też rozdrobnić w malakserze). Z gorącego bulionu wyławiamy jarzyny (przyprawy zostawiamy). Dodajemy starte buraki, majeranek, sól i obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5 minut od momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na noc.

Na drugi dzień bulion przecedzamy. Buraczany wywar mocno podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania (inaczej może stracić kolor). Barszcz z pieczonych buraków przyprawiamy winem, octem, solą i pieprzem.

Składniki na kluski miksujemy lub roztrzepujemy łyżką (mogą być grudki). Nabieramy porcje ciasta łyżką i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy do barszczu.

Zdjęcie - Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PS: Ugotowanych jarzyn i buraków nie wyrzucajmy – możemy zrobić z nich sałatkę.

Przepis ukaże się także w Bożonarodzeniowym e-booku przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl. Do pobrania od 2 grudnia 2013.

Przepisy z tych kategorii

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy serowe
3

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Placuszki z mąki z ciecierzycy z czarnuszką
2

Placuszki z mąki z ciecierzycy…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z buraków z aromatem skórki cytrynowej

Zupa krem z buraków z aromatem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z buraków w sosie balsamicznym
2

Sałatka z buraków w sosie bals…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Barszcz wigilijny ze świeżych buraków
1

Barszcz wigilijny ze świeżych…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami
4

Wigilijny barszcz czerwony na…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Chlebek buraczany z karmelizowaną cebulą

Chlebek buraczany z karmelizow…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Barszcz ukrański na zakwasie
1

Barszcz ukrański na zakwasie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit