Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi
Wigilijny czerwony barszcz to dla mnie esencja smaku Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem. Ten, dzięki upieczeniu – a nie ugotowaniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak. Najlepiej podawać go z uszkami, pasztecikami lub… kluskami kładzionymi, które możemy zrobić samodzielnie – najprościej, najszybciej i najtaniej. Jeśli do tej pory dodatki do barszczu kupowaliście – zachęcam do przygotowania choćby takich prostych, błyskawicznych kluseczków.
Barszcz:
- 2 kg buraków (6-8 dużych sztuk)
- 3 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- pół selera
- 1 mała cebulka
- 5 kawałków kapeluszy suszonych borowików
- 100 ml białego wytrawnego wina (mniej niż pół szklanki)
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku)
- sól, pieprz
Kluski kładzione:
- 2 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 220 ml wody gazowanej
- 0,5 łyżeczki soli
Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie do garnka wlewamy 2,5 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy oraz grzyby. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je (wystarczy potrzeć skórkę ręcznikiem jednorazowym – zejdzie sama) i ścieramy na tarce o dużych oczkach (można też rozdrobnić w malakserze). Z gorącego bulionu wyławiamy jarzyny (przyprawy zostawiamy). Dodajemy starte buraki, majeranek, sól i obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5 minut od momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na noc.
Na drugi dzień bulion przecedzamy. Buraczany wywar mocno podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania (inaczej może stracić kolor). Barszcz z pieczonych buraków przyprawiamy winem, octem, solą i pieprzem.
Składniki na kluski miksujemy lub roztrzepujemy łyżką (mogą być grudki). Nabieramy porcje ciasta łyżką i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy do barszczu.
PS: Ugotowanych jarzyn i buraków nie wyrzucajmy – możemy zrobić z nich sałatkę.
Przepis ukaże się także w Bożonarodzeniowym e-booku przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl. Do pobrania od 2 grudnia 2013.