Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi

Wigilijny czerwony barszcz to dla mnie esencja smaku Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem. Ten, dzięki upieczeniu – a nie ugotowaniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak. Najlepiej podawać go z uszkami, pasztecikami lub… kluskami kładzionymi, które możemy zrobić samodzielnie – najprościej, najszybciej i najtaniej. Jeśli do tej pory dodatki Zdjęcie - Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamido barszczu kupowaliście – zachęcam do przygotowania choćby takich prostych, błyskawicznych kluseczków.

Barszcz:

  • 2 kg buraków (6-8 dużych sztuk)
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • pół selera
  • 1 mała cebulka
  • 5 kawałków kapeluszy suszonych borowików
  • 100 ml białego wytrawnego wina (mniej niż pół szklanki)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku)
  • sól, pieprz

Kluski kładzione:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 220 ml wody gazowanej
  • 0,5 łyżeczki soli

Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie do garnka wlewamy 2,5 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy oraz grzyby. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je (wystarczy potrzeć skórkę ręcznikiem jednorazowym – zejdzie sama) i ścieramy na tarce o dużych oczkach (można też rozdrobnić w malakserze). Z gorącego bulionu wyławiamy jarzyny (przyprawy zostawiamy). Dodajemy starte buraki, majeranek, sól i obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5 minut od momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na noc.

Na drugi dzień bulion przecedzamy. Buraczany wywar mocno podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania (inaczej może stracić kolor). Barszcz z pieczonych buraków przyprawiamy winem, octem, solą i pieprzem.

Składniki na kluski miksujemy lub roztrzepujemy łyżką (mogą być grudki). Nabieramy porcje ciasta łyżką i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy do barszczu.

Zdjęcie - Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PS: Ugotowanych jarzyn i buraków nie wyrzucajmy – możemy zrobić z nich sałatkę.

Przepis ukaże się także w Bożonarodzeniowym e-booku przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl. Do pobrania od 2 grudnia 2013.

Przepisy z tych kategorii

Gefilte fisz - pulpeciki z karpia w galarecie

Gefilte fisz - pulpeciki z kar…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zawijaniec z kiszoną kapustą i grzybami

Zawijaniec z kiszoną kapustą i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka jarzynowa z kiełbasą
1

Sałatka jarzynowa z kiełbasą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczone pierogi wigilijne

Pieczone pierogi wigilijne

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Kruche babeczki z łososiem

Kruche babeczki z łososiem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z buraków, grejpfruta i szpinaku

Sałatka z buraków, grejpfruta…

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka obiadowa z buraczków, czerwonej cebuli
2

Sałatka obiadowa z buraczków,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czerwone bajgle z burakiem

Czerwone bajgle z burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Buraczane gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem

Buraczane gnocchi z szynką par…

food² food²
Food Square

Buraczkowa tarta tatin
1

Buraczkowa tarta tatin

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka z burakami, figami i mozzarellą

Sałatka z burakami, figami i m…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu