Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi

Wigilijny czerwony barszcz to dla mnie esencja smaku Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem. Ten, dzięki upieczeniu – a nie ugotowaniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak. Najlepiej podawać go z uszkami, pasztecikami lub… kluskami kładzionymi, które możemy zrobić samodzielnie – najprościej, najszybciej i najtaniej. Jeśli do tej pory dodatki Zdjęcie - Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamido barszczu kupowaliście – zachęcam do przygotowania choćby takich prostych, błyskawicznych kluseczków.

Barszcz:

  • 2 kg buraków (6-8 dużych sztuk)
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • pół selera
  • 1 mała cebulka
  • 5 kawałków kapeluszy suszonych borowików
  • 100 ml białego wytrawnego wina (mniej niż pół szklanki)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku)
  • sól, pieprz

Kluski kładzione:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 220 ml wody gazowanej
  • 0,5 łyżeczki soli

Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie do garnka wlewamy 2,5 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy oraz grzyby. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je (wystarczy potrzeć skórkę ręcznikiem jednorazowym – zejdzie sama) i ścieramy na tarce o dużych oczkach (można też rozdrobnić w malakserze). Z gorącego bulionu wyławiamy jarzyny (przyprawy zostawiamy). Dodajemy starte buraki, majeranek, sól i obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5 minut od momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na noc.

Na drugi dzień bulion przecedzamy. Buraczany wywar mocno podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania (inaczej może stracić kolor). Barszcz z pieczonych buraków przyprawiamy winem, octem, solą i pieprzem.

Składniki na kluski miksujemy lub roztrzepujemy łyżką (mogą być grudki). Nabieramy porcje ciasta łyżką i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy do barszczu.

Zdjęcie - Barszcz z pieczonych buraków z kluskami kładzionymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PS: Ugotowanych jarzyn i buraków nie wyrzucajmy – możemy zrobić z nich sałatkę.

Przepis ukaże się także w Bożonarodzeniowym e-booku przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl. Do pobrania od 2 grudnia 2013.

Przepisy z tych kategorii

Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

Zdrowe ciasto marchewkowe z mi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto z borówkami
1

Ciasto z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Drożdżówki spiralki

Drożdżówki spiralki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Rustykalna tarta migdałowa z wiśniami

Rustykalna tarta migdałowa z w…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

4 składnikowe bułeczki bez zagniatania

4 składnikowe bułeczki bez zag…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Odrywane bułeczki z dżemem wiśniowym mojej mamy

Odrywane bułeczki z dżemem wiś…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Ciasto drożdżowe z serem i owocami

Ciasto drożdżowe z serem i owo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kakaowe placuszki na maślance
1

Kakaowe placuszki na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Migdałowe ciasto z wiśniami

Migdałowe ciasto z wiśniami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Orkiszowa tarta z jabłkami

Orkiszowa tarta z jabłkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Placek z morelami (i pistacjami)
1

Placek z morelami (i pistacjam…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Domowa tortilla
1

Domowa tortilla

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka